Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska brännas höghöjdswhisky

/

På lördag invigs Mackmyras nya 37 meter höga gravitationsdestilleri.

Men än får besökarna vänta ett tag innan de får komma in.

Och den som vill smaka den färdiga whiskyn måste ge sig till tåls i flera år.

Annons

Eldragning pågår, trappräcken målas och hissen som tar oss upp till sjunde våningen är klädd med byggplywood. Det är svårt att tro – men på lördag är det faktiskt invigning av det nya destilleriet i Kungsbäck.

– Riktigt klara med allt hinner vi inte bli, medger Lars Lindberger som är pr-ansvarig på Mackmyra whisky.

– Men i januari, februari räknar vi med att produktionen går med full fart.

Det nya destilleriet har kostat 35 miljoner kronor att bygga och innebär att man kan tillverka fyra gånger så mycket whisky som idag. Men också att man får helt andra möjligheter att ta emot besökare. Tanken är att man ska kunna följa produktionen från det att malten mals till tills den färdiga spriten tappas på fat.

Men än dröjer det några månader innan man kan börja med det.

Först ska tillverkningen trimmas in och då måste operatörerna få jobba ifred. Det får inte märkas att man har ett nytt destilleri – whiskyn ska smaka precis likadant som den som tillverkas i Mackmyra bruk. Och det kräver lite jobb.

– Även om kopparpannorna är kopior av de vi har i Mackmyra så är varje panna en individ som vi måste lära känna, säger operatören Bernt Hjalmarsson, som innan han började göra whisky tillverkade pappersmassa på Stora Enso i Skutskär.

– Egentligen är det inte så stor skillnad, det är också en process. Men det är lite mer manuellt arbete här och så är produkterna godare, konstaterar han.

Att det är ett gravitationsdestilleri innebär att man utnyttjar tyngdkraften. Det behövs färre pumpar och det går år lite mindre energi.

– Men inte minst är det kul att man får bygga högt, säger Lars Lindberger.

Högst upp finns skybaren där man planerar att ha whiskyprovningar, våningen under kommer malten in huset. Nedanför finns mäskkärlet, de tolv jättelika jäskärlen och längst ned kopparpannorna.

Av 7 700 liter vätska får man ut ungefär 750 liter sprit. Men innan den får kallas whisky måste den lagras.

– Tidigast 2017 är den klar att dricka, säger Lars Lindberger.

Mer läsning

Annons