Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här städas inför Gävle Marinfestival

/
  • RÖJER HINDER. Florindo De Sanctis, verksamhetschef på arbetsmarknadsenheten höll på måndagen på med att skära bort omkring 600 bultar längs kajkanten på Norra Skeppsbron i Gävle för att undvika att festivalbesökare snubblar på dem.
  • HOPPFULL ARRANGÖR. Anna Östman, informations- och marknadschef i Gävle kommun, hoppas på 30 000 besökare till Gävle Marinfestival och oroas inte av låga besökssiffror på förra helgens Sommaryra.
  • BLIVANDE FESTIVALOMRÅDE. På fredag startar Gävle Marinfestival och förvandlingen av hamnområdet på Norra Skeppsbron har börjat. Festivalområdet börjar där nybyggena på Gävle strand slutar och fortsätter hela vägen ut till hamnpiren, mittemot gasklockorna.

Förvandlingen av hamnområdet på Alderholmen i Gävle är igång. En tidigare igenvuxen och skräpig kajkant ska på ett par dagar bli ett fem fotbollsplaner stort festivalområde med marint tema.

Annons

Det drar ihop sig till Gävle Marinfestival, festivalen som den kommande helgen ska etablera Gävle som sjöstad. Senast torsdag kväll ska förvandlingen av hamnområdet mittemot Limöbåten, Erikshjälpen och Gasklockeområdet vara klar.

Sedan förra veckan har åtta sommarjobbare rensat sly, städat och borstat grus på det blivande festivalområdet.

– Det såg ut som en djungel här. Vi hittade massor av saker; oljefilter, bildelar och påsar med innehåll som vi inte vet vad det var, säger Florindo De Sanctis, verksamhetschef på arbetsmarknadsenheten.

Själv höll han igår på med att skära bort omkring 600 bultar längs kajkanten, för att undvika att folk snubblar på dem och, kanske, ramlar i ån.

Under Marinfestivalen, som startar på fredag och pågår till och med söndag, gästas Gävle av anrika skepp och moderna snabba båtar som lägger till i Gavleåns mynning. Det blir aktiviteter till sjöss och vid kajkanten bjuds det på utställningar, mat och underhållning av bland andra Gävlesonen Thomas Di Leva, Tobbe Trollkarl och flera lokala band.

Festivalen är gratis för besökare men kostar Gävle kommun 1,9 miljoner kronor och ses som ett sätt att marknadsföra Gävle som sjöstad.

– Höjdpunkten blir på fredag när Gerda kommer och anför alla gästande skepp klockan 13 och tar med sig sina historiska kamrater in och ger en bild av hur det såg ut för drygt 100 år sedan, säger Anna Östman, informations- och marknadschef i Gävle kommun.

Det finns ännu ingen busstrafik till Gävle strand. Arrangörerna rekommenderar bilburna besökare att parkera i centrala Gävle och promenera till Alderholmen. I anslutning till festivalområdet får parkeringsvakter i uppgift att hänvisa till totalt 300 parkeringsplatser på Öster, Brynäs och vid Korpens bollhall.

Mer läsning

Annons