Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här stannar du på en av landets bästa vägkrogar

/
  • vacker vy. Värdshuset har utsetts till en av Sveriges bästa vägkrogar baserat på kategorierna mat, rastmiljö, priser och åtkomlighet. Tönnebro får mycket uppskattning för den vackra utsikten över sjön.
  • Stör. Trots den vackra utsikten över sjön tycker flera gäster att måsarna och de många kanadagässen drar ner rastplatsens betyg något.
  • Hittar allt. 1 400 besökare skräpar dagligen ner en hel del på rastplatsen, säger sommarjobbaren Pontus Norrlander: ”Man kan hitta allt från motorhuvar till jag vet inte vad här”, säger han.
  • rent. Fräscha toaletter värderas högt på en rastplats.  Av de personer som Arbetarbladet pratade med, klagade ingen på Tönnebros toaletter.
  • På väg. Parkeringen är full av människor som är på resande fot.
  • rullar på. Herbert Aldenbjörk och Monica von Knorring Aldenbjörk var på väg till Skellefteå när de stannade till för att äta tunnbrödsrullar.
  • fikapaus. Under förmiddagarna säljs mest fika inne på värdshuset och allra mest av storsäljare är leverpastej- och räkmackorna.

Fräscha toaletter, ett natur­nära läge men helst utan kanadagäss. Så resonerar många bilister när kaffesuget sätter in och valet av rastplats ska göras.

Annons

Längs med E4, mellan Gävle och Söderhamn ligger en av Sveriges bästa rastplatser – Tönnebro.

Det var i våras som tidningen Motorföraren korade Tönnebro till en av landets sju bästa vägkrogar. Tillsammans med Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF hade de då granskat Sveriges vägkrogar i fyra olika kategorier – maten, rastmiljö, priser och åtkomlighet. Och efter en summering kom de fram till att Tönnebro låg i topp.

– Det förstår jag mycket väl. Det är jättetrevligt här, säger Monica von Knorring Aldenbjörk från Järfälla.

Tillsammans med sin man, barn och två barnbarn var hon i veckan på väg upp till Skellefteå med bil. Flera gånger tidigare har de stannat till i Tönnebro för en fikapaus vid sjön nedanför värdshuset, även om det inte har blivit lika traditionsenligt som den medhavda matsäcken.

– Tunnbrödsrulle och kaffe! Det ska vara samma matsäck, säger Monica.

Redan tidigt är rastplatsens parkering full av bilar, husvagnar och lastbilar. Dagligen kommer nära 1 400 besökare till rastplatsen för att sträcka på benen, gå på toaletten, köpa glass eller äta en av de storsäljande leverpastejsmackorna.

Läget är viktigt

Åtkomligheten från E4 är en starkt bidragande orsak till att så många stannar till och pausar vid Tönnebro. Det tror också Ulrika Johnsson som själv värderar placeringen högt då hon åker på bilsemester med sina fyra barn.

– Det ska vara smidigt, allt ska gå snabbt när man har familj – toalett, mat, allt, säger hon.

Otäcka fåglar

Men sedan var det ju det här med kanadagässen…

– Det är äckliga fåglar, det är det enda negativa. De bajsar så mycket också, äckligt, säger Ulrika.

arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons