Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill fastighetsbolag bygga ett seniorboende

/
  • MURÉNGATAN i GÄVLE. En del av det område där företaget Realoption vill bygga seniorbostäder ägs i dag av Gävle kommun och är parkering. Resten av området utgörs av industri- och handelslokaler.

Två fastigheter vid Muréngatan, nära Maxim, kan förvandlas till nya bostäder om några år. Det Uppsalabaserade fastighetsbolaget Realoption AB vill bygga seniorboende.

Annons

– Det är ett bra läge och vi vet att det finns ett intresse, säger Jonas Andersson, delägare i Realoption.

Området det rör sig om är två kvarter på Söder mellan Muréngatan och Södra Centralgatan. Det ligger granne med järnvägen och består i dag av industri, handel och parkeringsytor.

– Det här är ett bra läge och vi vet att det finns intresse för seniorbostäder. Det finns inte alltför många centrala obebyggda tomter kvar i Gävle, säger Jonas Andersson.

Lämpligt för bostäder

Kommunen har i översiktsplanen för Gävle stad pekat ut området som lämpligt för bostäder, handel och kontor, men de nuvarande detaljplanerna anger bara handel, garage och industri.

Därför har man nu gjort en översiktlig utredning som bland annat tar upp om det finns förorenad mark, vilken påverkan buller från järnvägen har och hur påverkan på områdets kulturmiljö begränsas.

Enligt utredningen är området lämpligt för både bostäder och kontor. Det anses möjligt att bygga högre byggnader eller torn på tomterna, men de får inte placeras för nära varandra.

Man föreslår också att parkeringshus kan byggas mellan Muréngatan och järnvägen för att tillgodose behoven och dämpa buller från tågen.

Kulturhistoriska hus

Man konstaterar också att det inte behövs så stora trafikmässiga förändringar men att det är viktigt att bevara större sammanhängande grönytor på innergårdarna. Det finns ett par gamla tegelhus av kulturhistoriskt värde i området som bör bevaras.

Kommunens översiktliga utredning går ut på samråd i dag och Realoption vill inte ta ut något i förskott.

Man vill inte heller berätta hur många bostäder man planerar eller om det blir nybyggen eller ombyggnad av befintliga hus.

– Vi kan inte påverka kommunens planarbete, så vi räknar med att det här ligger några år bort, säger Jonas Andersson.

Torsdagen 20 januari anordnar kommunen ett samrådsmöte för allmänheten. Då finns även Realoption på plats för att svara på frågor.

Mer läsning

Annons