Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot läktarkrocken

/
  • Björn Orrsten, supporterpolis vid Gävlepolisen, tillbakavisar kritiken av visiteringen av supportrarna inför matcherna. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Snart finns det ett nät mellan de båda supporterläktarna i Läkerolen. Både polisen och den nuvarande Brynäsledningen är kritiska mot läktarkrocken i arenan.

– Den är förödande för säkerheten, säger Brynäs säkerhetsansvarige Ingemar Eriksson.

Annons

Innan arenan byggdes varnade experter för att placera hemma- och bortalagets supporterläktare intill varandra.

– Vi var helt tydliga med att det var fel, men då lyssnade ingen på oss, säger Björn Orrsten, supporterpolis vid Gävlepolisen.

Inför årets säsong kom ett plexiglasstaket mellan hejaklackarna. Det har förenklat säkerhetsarbetet, anser Orrsten.

Plexiglaset förhöjs

Men staketet har inte stoppat höstens stora säkerhetsproblem, smällarna som kastas, oftast från bortalagets hejaklack. Flera personer i publiken har skadats. Därför förhöjs glaset snart med ett nät.

– Det var på väg redan, men nu ska det gå fortare. Det bör vara på plats redan nästa högriskmatch i januari, säger Ingemar Eriksson.

Efter helgens skandalmatch mot Djurgården där flera smällare kastades har effektiviteten i visiteringen av supportrarna ifrågasatts. Men det tillbakavisar Orrsten.

– Det var inget fel på visiteringen. Vi vet att smällarna fördes in i arenan på något annat sätt. Detta var mycket välregisserat från några i Djurgårdsklacken, säger han.

”Kan gömmas i kalsonger”

Han framhåller även att det är mycket svårt att visitera hundraprocentigt.

– Smällare kan gömmas i både kalsonger och bh:ar. Riktigt så långt kan vi inte gå.

Polisen har också kritiserats för att vara för passiv mot bråkmakarna.

– Vi kan inte stövla in på Djurgårdsläktaren, då hoppar de på poliserna. För att säkra en sån insats skulle vi behöva vara flera tiotals poliser.

Polisens taktik är i stället att ta bråkstakarna i pauserna. Läktaren är kameraövervakad och poliser sitter och identifierar de som stör.

– Vi plockar bort dem tyst och smidigt utan att det märks, därför kan det se ut som att vi är passiva.

På 70- och 80-talet kunde polisen till vissa matcher kommendera över 50 poliser. Det blev för dyrt. Sedan kom en period den omtalade buren, där bortaklacken var helt instängd.

Nu är taktiken i stället förebyggande samarbete mellan polisen och båda lagens supporterklubbar. På läktarna ska i första hand publikvärdar och ordningsvakter hålla ordningen.

– Vi försöker alltid minimera polisinsatsen, men vid högriskmatcher höjer vi bemanningen, säger Björn Orrsten.

Mer läsning

Annons