Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda besparingar väntar i hela länet

Akut- och specialistsjukvården läggs på färre ställen än i dag. Men den nya majoriteten kan eller vill inte säga hur neddragningarna kommer att genomföras.
– Det blir hårda besparingar som drabbar hela länet, sa det nya landstingsrådet Björn Brink (C) vid presskonferensen.

Annons

Ingen av de tre som presenterade uppgörelsen ville ge mer detaljerade besked om vilka vårdenheter som måste stängas för att sparkraven ska klaras.

Det handlar om att både decentralisera, centralisera och effektivisera, menade de.

I första steget vill de förändra närsjukvården så att den blir mer decentraliserad och bygger på mera samverkan med kommuner och andra aktörer. Samarbetet med kommunerna i Sandviken och Söderhamn är exempel som de ville lyfta fram.

De skissar på en modell som ska öka medborgarnas möjligheter att välja vårdgivare. Men de vill inte kopiera de modeller som finns i till exempel Skåne och Stockholm. Det ska vara utifrån villkoren i Gävleborg, menade landstingsrådet Ann Margret Knapp (S) utan att närmare precisera vad det kan innebära.

Förändringarna genomförs inte i en handvändning.

– Det tar sin tid, sa Björn Brink.

Budgeten som de borgerliga partierna drev igenom i landstingsfullmäktige i december med stöd från den politiska vilden Laszlo Gönczi läggs åt sidan.

Decembermötets beslut att 30 procent av vården ska lägga ut på alternativa driftformer har strukits. Besluten om att lägga ut sjukvård i Sandviken och Bollnäs på entreprenad stryks eller skjuts upp.

Björn Brink menade att inriktningen ligger fast, att planerna på att lägga ut dagkirurgin i Sandviken på entreprenad har frysts tills vidare och att man ska utreda förutsättningarna för upphandlingen av akutvården i Bollnäs.

Sedan i december har det ekonomiska läget försämrats. Den senaste prognosen visar att skatteintäkterna väntas minska med 79 miljoner kronor bara i år.

Under de närmaste åren krävs besparingar på närmare 300 miljoner kronor för att nå balans in budgeten.

– Det finns inget utrymme kvar, sade Ann Margret Knapp (S) och konstaterade att den reviderade budgeten som den nya majoriteten ställde sig bakom vid tisdagens extramöte i landstingsstyrelsen visar ett överskott på bara 5 miljoner kronor.

Troligen blir ekonomin ännu sämre.

– Vi kan inte undvika underskott under de närmaste åren om vi inte får mer pengar från staten, sa hon.

De besvärliga besluten om akut- och specialistvården skjuts upp och tas troligen upp i höst när den nya majoriteten ska diskutera budgeten inför 2010.

– Det har inte varit möjligt att på den här korta tiden prestera förslag på strukturförändringar, sa Ann Margret Knapp.

Att akut- och specialistvården sker på färre ställen behöver inte handla om ”ett eller två”, menade hon.

– En sak kan göras på ett ställe och något annat på ett annat ställe. Vissa saker kanske vi inte ens gör i länet. Men det är utmaningar som återstår, sa Ann Margret Knapp.

Annons