Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatten är huvudsaken på Södersöndag

/
  • Sven Nygårds och Siv Näsman har sin egen tradition på Södersöndag och bjuder sina vänner på fest och på hattparad. Alla gästerna får välja en hatt ur Svens samling. En mycket trevlig tradition tycker gästerna Ann Stenström och Marianne Rörby.
  • I Per Nilsson-Östs atelje i Gamla Gefle var det öppet hus under Södersöndag. Konstnären själv fanns inte på plats. Men
  • Sven Nygårds har mer än 300 hattar i sin samling och började samla på 60-talet. Varje Södersöndag på våren bjuder han och Siv Näsman sina vänner på fest och hattparad.
  • Siv Näsman och Sven Nygårds bjöd sina vänner på fest och hattparad under Södersöndag. Det har blivit en tradition och det här var tredje gången under Södersöndag som det bjöds in till fest.
  • Under traditionella Södersöndag i Gamla Gefle på söndagen var det många som ville fynda på auktion vid Snus-Majas tomt. Konstnärer och hantverkare i Gamla Gefle höll öppet hus för besökare.

Under Södersöndag höll konstnärer och hantverkare öppet hus i Gamla Gefle på söndagen. Sven Nygårds och Siv Näsman har sin egen tradition under Södersöndag och arrangerar en hattparad och en fest för sina vänner.

Annons

– Jag har mer än 300 hattar i min samling. Under festen får gästerna välja hattar ur samlingen, säger Sven Nygårds.

Traditionella Södersöndag lockade många besökare som vill titta in hos konstnärer och hantverkare i Gamla Gefle eller som ville fynda på auktion vid Snus-Majas tomt.

Hemma hos Siv Näsman och Sven Nygårds hölls det en lite annorlunda tillställning där hatten var huvudsaken. Sven Nygårds samlar på hattar och har mer än 300 stycken dam- och herrhattar av olika modeller, ursprung och från olika tidsperioder.

Det här är tredje gången som Sven Nygårds och Siv Näsman bjuder in sina vänner till fest och till en hattparad på Södersöndag. Gästerna får välja hattar ur Svens samling eller ta med sig sina egna. På söndagens fest hade de bjudit 70 gäster.

– Den här festen har blivit lite av en tradition. Jag började samla på hattar någon gång på 60-talet och min första hatt var en luva från Etiopien som pojkar som passar getter använder. Hattarna har jag hittat under resor jag har gjort och på loppisar. Jag tycker att det är viktigt att bevara de här fina hattarna för de är både historia och kultur, säger Sven Nygårds.

Ann Stenström och Marianne Rörby var två av gästerna på festen.

– Det här är en jättetrevlig tradition tycker jag, säger Ann Stenström.

– Väldigt roligt. Sven har så många fantastiska hattar. I dag har jag lånat en hatt ur hans samling, säger Marianne Rörby.

Mer läsning

Annons