Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD avgörersättning förGävlekvinnaefter olycka

Hur mycket en kvinna från Gävle ska få i ersättning efter en trafikolycka ska nu avgöras av Högsta Domstolen.


Knäckfrågan är om kvinnan ska ersättas för den förlust hon gör när hon som skadad måste betala högre skatt än hon behövde göra när hon arbetade för EU i Bryssel.

Annons

Kvinnan har begärt ersättning av försäkringsbolaget Trygg Hansa för den inkomstförlust som hon gjort under åren 1999 och 2005 sedan hon tvingats sluta arbete efter en trafikolycka.

Kvinnan har begärt drygt 2,8 miljoner kronor men försäkringsbolaget har bara gått med på att betala knappt en halv miljon kronor.

Innan hon tvingades sluta jobba var hon anställd hos EU-kommissionen i Bryssel och det innebär att hon hade mer gynnsamma skatteregler än vad hon nu har när hon som skadad åter bor hemma i Sverige.

Hon anser därför att man ska ta hänsyn både till den karriärutveckling som hon hade haft hos EU och skillnaden i skatteregler när man räknar ut vilken ersättning hon ska ha för förlorad inkomst på grund av olyckan.

Nu har båda parter vänt sig till Högsta Domstolen för att få frågan om skatten avgjord. Man vill veta om man vid uträkning av ersättning för inkomstförlust ska ta hänsyn till att kvinnan som anställd vid EU-kommissionen hade haft en skattemässigt mer fördelaktig ställning än hon nu har som skadad.

Högsta Domstolen ska ta upp frågan eftersom den är principiellt intressant.

Annons