Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedesundavävarna till Gävle

/
  • VÄVARLOKAL. Hit, till ”Rosa huset”, kommer Hedesundavävarna flytta. Invigningen av de nya lokalerna kommer ske i samband med ett vernissage i mitten av november.

Stiftelsen Hedesundavävarna flyttar till ”Rosa huset” i centrala Gävle. I november öppnar de nya lokalerna. Men styrelseledamoten Yvonne Wendelius kände inte till planerna.
– Vad ska de göra där?! Det här var helt nytt för mig, säger hon.

Annons

Hedesundavävarna, som annars huserar i Skaparbyn i Hedesunda, flyttar in i en tatuerarstudios gamla lokal i ”Rosa huset” nära Gävle central. Lokalen ska användas bland annat till vävkurser för barn.

– Barnen som börjar väva i Hedesunda kan fortsätta i Gävle när de börjar i skola där och barn från Gävle som börjat väva där kan komma till Skaparbyn på sommarläger, säger Eva Forsberg från Hedesundavävarna.

Okända planer

Planerna på att flytta delar av verksamheten till Gävle var dock okända för styrelseledamoten och tillika Hedesundavävarnas vänförenings ordförande Yvonne Wendelius.

– Vi har inte haft ett möte sedan årsmötet i april. De tycker tydligen det är okej att fortsätta verksamheten utan att kalla till styrelsemöten.

Yvonne Wendelius tror att hon och en annan ledamot, Bernt Jonsson, har blivit utfryst av övriga styrelsen eftersom de ska ha kritiserat ordföranden och önskat en öppen dialog.

Styrelsen utses av Hedesundavävarnas vänförening. Yvonne Wendelius säger att missnöjet i Hedesunda är stort mot Hedesundavävarna.

– Hedesundaborna flyr, de vill inte alls vara med, eftersom det är så bråkigt.

Interna bråk

Vävarföreningen har tidigare skakats av både interna bråk och ekonomiska bekymmer. Men enligt Eva Forsberg ser ekonomin nu ljusare ut.

– Vi ligger inte efter med räkningar och amorterar lite på Skaparbyn, det har vi inte kunnat göra tidigare.

Yvonne Wendelius ser sin framtid i stiftelsen som osäker.

– Jag avvaktar till nästa årsmöte för att se om det här kan klargöras. Jag känner mig inte tvingad att vara kvar och kan avgå.

Arbetarbladet har sökt stiftelsens ordförande Ingrid Westin för en kommentar.

Mer läsning

Annons