Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej, vi har ju ett gemensamt intresse

/
  • Håkan Juholt gick i gång på Bo Dylan-låtar när han upptäckte att Robin Magnusson från Lättlings hade en Dylan-tatuering på armen.
  • Lars-Göran Ståhl och Peter Bergström var två de lokala S-politiker som mötte Håkan Juholt när den så kallade förlåt mig-turnén i går förde Socialdemokraternas partiledare till Gävle.
  • Turnerande S-ledaren Håkan Juholt blev imponerad av miljön i Gasklockorna där Lena Modin (till vänster) från kultur- och fritidsförvaltningen berättade om ett internationellt kulturprojekt för ungdomar som Gävle kommun är involverat i.

Håkan Juholt möttes av följsamma applåder och utebliven kritik när han i går kom till Gävle på sin långa förlåt mig-turné.

S-ledaren lovade att återupprätta medborgarvärdet men var återhållsam med mer konkreta besked om partiets nya politik.

– Jag kan inte ge alla svar i dag. Men jag lovar att prova alla vägar, sade han.

Annons

Håkan Juholt räknade själv snabbt ut att det var hans 28:e framträdande när han på onsdagseftermiddagen kom till Gävle på det som ibland kallats för en Eriksgata genom Sverige och ibland för en lång förlåt mig-turné.

– Nej, absolut inte. Jag njuter av varje sekund, sade han på Arbetarbladets fråga om det inte börjar bli lite tjatigt och tråkigt att upprepa samma budskap dag efter dag.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Det är ingen fråga utan en uppmaning. Nämligen att tala om hur Socialdemokraterna ska förändra Sverige. Många som jag träffar är fyllda av stark revanschlusta.

Inför Gävlebesöket hade Juholt bett att få besöka det mest intressanta kulturprojektet i stan. Det förde honom till Gasklockorna och ett möte med ungdomar från fyra länder som är involverade i ett EU-baserat kulturprojektet som antagit Gävles slogan om kulturell allemansrätt.

– Kultur är det perfekta verktyget att få ungdomar delaktiga i samhället, sade Mikaela Nordin medan Robin Magnusson snabbt upptäckte att han och partiledaren hade ett gemensamt intresse när han sträckte fram sin Bob Dylan-tatuerade arm för att hälsa.

– Han verkade riktigt insatt i Dylans musik, sade Robin imponerat efter samtalet.

I Konserthuset väntade närmare 200 socialdemokrater från hela länet på att höra partiledaren lova bot och bättring.

– Vi ska skärpa oss, sade Juholt och fick nickande instämmanden när han beskrev ett parti med dåligt självförtroende.

De konkreta beskeden om Socialdemokraternas nya inriktning inskränkte sig till att det blir om- och påregleringar inom elmarknaden, apoteksmarknaden, järnvägen och skolan om S vinner valet om tusen dagar.

– Vi ska återupprätta medborgarvärdet och låta det gå före kundvärden och vinstintresse.

Partikamraterna verkade nöjda med Håkan Juholts sätt att ställa in siktet.

Högsta applåden fick dock partiledaren när han utnämnde Ing-Marie Hansson till den första riktiga utmanaren om partiledarposten som han mött på åtta månader efter ett engagerat anförande av S-veteranen.

Den enda som berörde bostadsaffären var en 30-årig kvinna som berättade att mamman kallade media-drevet för en taktisk moderatgrej medan pappan var ursinnig.

– Själv är jag kluven, sade hon.

– Det är bra att du ifrågasätter och funderar. Men jag har sedan 1994 varit helt säker på att jag gjort allting rätt, svarade den turnerande partiledaren.

Mer läsning

Annons