Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hektisk kamp mot vädergudarna

/
  • Inte heller stillastående bilar slapp undan när träden vek sig för vinden.
  • Inte heller stillastående bilar slapp undan när träden vek sig för vinden.
  • Inte heller stillastående bilar slapp undan när träden vek sig för vinden.
  • På många ställen hann inte vattnet rinna undan genom gatbrunnarna. Kent Lindberg och hans kollegor fick kämpa med flödena på många ställen.
  • Per-Åke Lantz och Niklas Östlund for kors och tvärs för att få bort träd från vägarna.
  • Genomblöt skyndar sig Kent Lindberg in under tak. Nästan lönlöst med regnkläder tycker han.
  • Några enstaka personer trotsade skyfallet på sitt alldeles egna sätt.
  • Niklas Östlund for kors och tvärs för att få bort träd från vägarna.

Regn och blåst. Fallna träd över vägar, vattensamlingar som skapar halka och översvämning. Räddningstjänsten hade en minst sagt hektisk torsdag.

Annons

Vägröjarna Per-Åke Lantz och Niklas Östlund traskar omkring mitt på riksväg 80, i höjd med Valbo. Täta led med bilar krypkör förbi och regnet bara vräker ner.

Ett träd har fallit rakt ut i vägbanan. Det går inte att lyfta undan så Per-Åke Lantz och Niklas Östlund får lov att såga av stammen.

När de har fått undan toppen på trädet, plus kvistar och löv, har de bråttom in i sina förarhytter. De har redan tidigare under dagen fått ta hand om flera träd på vägar.

Nu ska de direkt vidare till väg 76 vid Furuvik, där några björkar böjt sig djupt ner över vägen.

På Södra Rådmansgatan vid Polhemsskolan i Gävle tjuter ett billarm från en halvdränkt bil. En gigantisk pöl har bildats på gatan och vattenmängderna hotar en källare som finns i en byggnad bredvid.

Mitt i pölen står Kent Lindberg med vatten upp till toppkanten på stövlarna. Hela dagen har han och hans kollegor farit runt, från översvämning till översvämning.

Ett problem är alla löv som proppar igen avloppen. Ett annat är att vissa avlopp helt enkelt inte klarar av sådana här skyfall. När Kent Lindberg och två andra kommunala kämpar lyckats skapa ett tillräckligt avrinningshål i gatan skyndar han sig att ställa sig under tak.

– Det är nästan lönlöst att ha regnkläder på sig.

Vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen sammanfattade Johan Melin, inre befäl för Gästrike Räddningstjänst, läget på följande sätt:

– Vi har fått göra cirka 25 insatser i dag jämfört med normala tre–fyra. Mest har det handlat om träd över väg, men på eftermiddagen har det mer övergått till översvämningar. Hårdast drabbat är Hedesunda och Gävle.

Även försäkringsbolagen har märkt av ovädret. På Länsförsäkringar började telefonerna gå varma redan vid lunchtid.

– Efter ett vanligt regn får vi kanske ett par skadeanmälningar, nu är det 25–30 som ringt på bara några timmar, säger Anders Göransson, skadereglerare på Länsförsäkringar Gävle.

Under fredagen väntas mer regn, men något svagare vind. Framåt kvällen lugnar det sig. Då kan till och med solen skymta för en stund.

Annons