Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela människan får stöd för sin verksamhet med EU-migranter

Organisationen Hela människan har fått kommunalt stöd för att hjälpa EU-migranter. Förhoppningen är att kunna guida EU-migranterna vidare ut i samhället.

Annons

LÄS MER: "Det ska bli verkstad och inte bara prat"

Samma dag som kommunen informerade EU-migranterna att de inte kan bo kvar på Alderholmen, beviljade kommunstyrelsen 307 000 kronor i stöd till den kristna biståndsgruppen Hela människan som håller till i Ria-huset.

Genom vad de kallar Crossroads-verksamhet vill organisationen dels erbjuda fattiga EU-migranter frukostservering och dusch- och tvättmöjligheter, dels guida dem vidare i det svenska samhället och i kontakter med myndigheter.

Till viss del arbetar Hela människan med det här redan i dag, men genom de extra pengarna kan de bland annat avsätta personal motsvarande en halvtidstjänst för att jobba med projektet. Exakt hur pengarna ska användas är inte klart.

Den sista maj kommer Hela människan att ha ett möte med sina samarbetspartners – som framför allt är kyrkliga organisationer – för att diskutera frågan.

LÄS MER: EU-migranters bosättningar i Gävle stoppas – hänvisas till campingar

Lennart Thorsell, tillförordnad föreståndare på Hela Människan, säger att de just nu tittar på likande Crossroads-verksamheter i andra städer i Sverige. Sedan ska de utforma sin egen verksamhet.

– Det finns erfarenheter som vi håller på att samla in, för att forma ett arbete som långsiktigt är hållbart; säger han.

LÄS MER: Rödgröna oppositionen kritisk till planerna om EU-migranternas tältläger

Mer läsning

Annons