Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Nyman: En chef måste kunna svara på frågor

Annons

Ska en högt uppsatt chef behöva svara på frågor från journalister? Ja, det måste självklart ingå som en del i chefsskapet att man kan komma att få ett samtal från en reporter. Och vara beredd att svara.

Alla intervjusituationer är förstås inte lätta. Det kan uppstå kniviga situationer. Man blir överraskad, har inte kunnat förbereda sig, saknar nödvändig kunskap och information. Och det kan vara svårt att hitta precis rätt ord i en pressad situation. Men det är inga godtagbara ursäkter för att hålla sig undan.

Att en chef inte ville svara på frågor blev tydligt i veckan när ambulansöverläkaren Agneta Larsson vägrade prata med media. Hon kände sig obekväm och struntade i både telefonsamtal eller sms.Via mejl meddelade hon till sist bara att hon inte har några kommentarer.

Tf ambulanschefen Simon Nilsson tyckte inte heller att hon måste prata med journalister. Han hade gjort en överenskommelse om att hon inte behöver figurera i media. Det skrev vi förstås om.

Det är underligt. Hur man kan lova att en högt uppsatt chef med ett ansvarsfullt uppdrag inom offentlig sjukvård ska slippa svara på frågor från lokalpressen? Det övergår mitt förstånd. Även om hon då var inhyrd och anställd via sitt bolag för 126 000 kronor i månaden. Anställningsformen kan knappast vara avgörande för vilket ansvar man har som chef. Och lönen är ju satt just utifrån ansvar.

Vi ville bland annat veta hur hon hinner med att vara både ambulansöverläkare på 75 procent i Gävleborg och ambulansläkare i Stockholm på 50 procent, dessutom tillsynsläkare för polisens nationella insatsstyrka och jobbar på SOS Alarm i Stockholm. Det låter aningen körigt. Ambulansanställda har också vittnat om en osynlig chef.

Turerna kring ambulansen är en följetång. Beslutet om nattjour med efterföljande massuppsägningar, stillastående ambulanser och ifrågasatt patientsäkerhet har lett till ett otroligt infekterat läge. Då känns det som en god idé att både vara på plats och svara på frågor om man är den högst ansvariga läkaren.

Nu avslutades uppdraget i Stockholm och regionen anställde henne. Då började hon också prata. Det var ett bra och självklart beslut att bestämma sig för att vara tillgänglig för Arbetarbladets reportrar.

Regionen säger dock att uppmärksamheten om dubbla uppdrag inte alls var anledningen till att Agneta Larsson fick en fast anställning med krav på närvaro i länet.

Det tror jag vad jag vill om.

Många tycker att det är svårt och jobbigt att hantera media. Därför har medieträning av chefer blivit en lukrativ business. Den sämsta sortens mediecoacher torde ändå vara de som tar rejält betalt för att lära ut vägar att trixa sig undan. Rådet "undvik att svara på frågan" är sällan bra. På något sätt kommer det alltid ikapp en.

Därför bjuder jag här på några tips. Helt gratis.

Om en journalist ringer. Svara.

Om du inte kan prata just då, be att få återkomma.

Har du ett inläst meddelande, ring upp.

Svara det du kan. Om du inte kan - förklara varför.

Svara det du vet. Om du inte vet, ta reda på så mycket det går.

Lycka till!

Mer läsning

Annons