Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt andra värderingar inför valet

Inför valet 2006 sade Gävles högsta politiker från (S) och (V) att inget mer av äldreomsorgen skulle läggas ut på entreprenad, och MP tyckte också att den nuvarande nivån var lagom. Trots detta planerar omvårdnadsnämnden att mer än fördubbla hemtjänsten i privat regi, och att upphandla två tredjedelar av sina gruppbostäder.

Annons

”Hur mycket av äldreomsorgen ska läggas ut på entreprenad?” Den frågan ställde Arbetarbladet till de högsta politikerna inom alla partier i Gävle inför valet 2006.
– Inget mer. Lagom som det är nu, svarade kommunalrådet Carina Blank (S).
Ingenting, tyckte Marita Engström (V) medan Bodil Ceballos (MP) svarade:
– Ungefär som i dag tror jag. Det beror på, om man lägger ut på entreprenad ska det vara för att få ett mervärde.

Birgitta Bergander (V), vice ordförande i omvårdnadsnämnden, kommer att rösta emot förslaget på onsdag.
– Självklart. Jag tror inte att det finns något trollspö som gör att ett företag kan ge hemtjänst med samma kvalitet för så mycket mindre pengar. Det blir mindre personal och sämre förmåner för personalen, annars kan det aldrig gå ihop, säger hon.


När hon får höra vad kommunalrådet Carina Blank sade i Arbetarbladets enkät 2006 utbrister hon:
– Vad underbart. Undrar på att vi känner oss konfunderade. Jag har uppfattat det som att vi har haft en samsyn om det här mellan de tre partierna. Men nu när det är ekonomisk kris är det helt tyst i den här frågan.

Marita Engström (V) är också besviken över förslaget i omvårdnadsnämnden. I en gemensam programförklaring mellan de tre samarbetspartierna från hösten 2006 står det ”Vår grundläggande utgångspunkt är att de verksamheter vi beslutar om och tar ansvar för i första hand ska vara i kommunal regi.”

Carina Blank, du sa ”inget mer” 2006 när vi frågade hur mycket äldreomsorg som ska läggas ut på entreprenad. Har socialdemokraterna ändrat ståndpunkt?
– Alltså, det är inte så att vi har bytt inriktning på något vis så att vi nu tycker att det är ett självändamål att mer läggs på entreprenad. Det viktiga är kvalitén, om vi gör det bäst och mest effektivt på entreprenad så ska vi göra det, gör vi det bäst i egenregi ska vi göra det.


– Jo självklart. Vi har inte för avsikt att göra några större förändringar i verksamheten åt entreprenadhållet och det tycker jag nog inte att det här är heller. Samtidigt måste omvårdnad få jobba på olika sätt för att klara av sina besparingar.

Mer läsning

Annons