Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltidslöftet gäller inte alla

Nio olika verksamheter i kommunens omvårdnadsdel drivs av privata företag på entreprenad. De omfattas inte av kommunens heltidsbeslut.

Annons

Sedan beslutet om heltid fattades för tio år sedan har flera av kommunens äldreboenden, gruppboenden och hemtjänstverksamheter lagts ut på entreprenad och drivs av privata företag. Kravet på heltid kan inte ställas i upphandlingar och därför har kommunen inget grepp om hur många som jobbar heltid inom de privata företagen.

En rundringning som Arbetarbladet gjort visar att det är svårt att få ut några siffror. Inget av företagen praktiserar dock något heltidsbeslut som liknar det kommunen har.

– Det är verksamheten som styr behovet. Det handlar om hur många kunder det finns, säger Ann-Kristin Högberg, enhetschef för HSB Omsorgs hemtjänstverksamhet i Andersberg.

Hon kan inte ge några siffror på den genomsnittliga tjänstgöringsgraden, men säger att "de flesta" jobbar heltid.

Bland vissa politiker finns även en oro att Lov, lagen om valfrihetssystem, som Gävle i veckan beslutade att införa inom hemtjänsten, ska leda till att kommunens heltidsbeslut urholkas när fler privata utförare släpps in.

Mer läsning

Annons