Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembränt– en utdöende syssla

I takt med att införseln av alkohol från kontinenten ökat har den egna tillverkningen minskat, och i stort sett försvunnit. På tio år har antalet anmälda brott minskat med fyra femtedelar. Hittills i år har endast fem brott anmälts i hela länet.

Annons

För tio år sedan, år 2000, anmäldes 70 fall av olovlig sprittillverkning i länet, flest i Bollnäs, men med Gävle som god tvåa. Under förra året var siffran 15 anmälda brott och hittills i år har endast fem brott polisanmälts, varav två i Gävle, de övriga i Hälsingland. Samtidigt har brottet ”olovlig dryckeshantering” ökat med mer än det dubbla i länet. Från 13 anmälda brott år 2000 till 47 anmälda brott 2009.

När EU öppnade sina portar för alkohol började marknaden för hembränt att minska. I dag köper många billig alkohol i Tyskland och tvekar inte att sälja den vidare. Det finns numer importerad alkohol till salu i garage och bagageluckor, och en hel del Gävleborgare har hittat ett nytt sätt att försörja sig på.

Senast i förra veckan greps två män misstänkta för just olovlig dryckeshantering utanför Coop i Sandviken. Privatpersoner larmade polisen då det verkade som att det bedrevs spritförsäljning på parkeringen. En av männen misstänks för att ha varit i färd med att sälja flera hundra liter vin, sprit och öl på parkeringen.

Mer läsning

Annons