Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemköp och Willys inför åldersgräns på energidryck

Livsmedelsjätten Axfood, med bland annat Willys och Hemköp i "stallet", inför en åldersgräns på 15 år för köp av så kallade energidrycker.

– Energidryckerna upplevs av många som ett stort problem, kanske framför allt på skolor, och därför inför vi den här gränsen, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon.

Annons

Tidigare har bland andra Pressbyrån och 7-Eleven infört 15-årsgräns på energidrycker och lokalt har många handlare runt om i Sverige gjort likadant. Och nu hänger alltså Axfood på. Axfood har över 200 egenägda butiker i Sverige och samarbetar dessutom med cirka 650 handlarägda butiker. Tanken är att alla ska införa 15-årsgränsen.

– Vi hade helst sett att det här hade reglerats i lag, precis som när det gäller alkohol, tobak och nikotintuggummi, men nu är det inte så. Vi har egentligen ingen egen kunskap om problemet men föräldraföreningar, skolor och andra berörda har berättat för oss vilka problem dryckerna kan orsaka och då vill inte vi bidra till det, säger Ingmar Kroon.

Energidrycker – som Red Bull – är kolsyrade drycker som normalt innehåller uppiggande ämnen som koffein.

– Det här kommer inte en dag för tidigt. Men i övrigt så har jag inte hunnit sätta mig in i detaljerna, säger Hans Johansson, butikschef på Willys i Hemsta, Gävle.

Mer läsning

Annons