Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga ordenssällskapet W:6 firade 50-årsjubileum

/
 • Ceremonier och ritualer är en viktig del av ordenssällskapets möten. Härold Lars Skjutare inledde      jubileumsfesten med att slå med staven i golvet och hälsa välkommen. Därefter följde en fanfar och sedan fick styrelse och delegater tåga in på scen.
 • GÄSTER. En efter en presenterades delegaterna från de olika logerna i landet, totalt 28, och hälsades välkomna av Gävlelogens styrande mästare Håkan Landberg.
 • EGEN DIRIGENT. Symfonikerna stod för en del av underhållningen under jubileumsföreställningen, dirigerad av en av bröderna, Stellan Alneberg.
 • MINGEL. Innan festligheterna började i Gevaliasalen var det mingel utanför. Här syns Peter Jansson, Leif Jonsson, Lars Högblom , Paul Dörschmeister, Alf Palmqvist och Inger Lampa-Jonsson i samspråk.
 • EGEN ORDEN. Kvinnor får inte vara med i W:6 men på vissa håll i landet har man skapat en särskild paulinerorden för kvinnor som har anknytning till W:6. Waltraud Dröschmeister och Monica Granath är med i Kristinehamnslogens paulinerorden.

Tända pelarljus, tronar och standar.


I går förvandlades konserthuset i Gävle till festlokal för det hemliga ordenssällskapet W:6.


En orden som är så hemlig att inte ens de egna medlemmarna får veta vad
som
ska hända.

Annons

Besökare på musikbiblioteket och sena lunchgäster på konserthusrestaurangen överraskades i går eftermiddag när män i frack och kvinnor i glänsande aftonklänningar plötsligt intog lokalerna.

De flesta prydda med ordensband och medaljer.

I går firade nämligen Gävleavdelningen av ordenssällskapet W:6 sitt 50-årsjubileum. Ett firade som faktiskt redan tjuvstartade på fredagskvällen i gasklockorna – men på lördagen var det dags för den mer formella delen med 400 inbjudna gäster från hela landet.

Bara för män

Först jubileumsföreställning med bland annat Gävlesymfonikerna, därefter trerätters supé och sedan dans till storband.

Den här kvällen var det männen som glittrade och klirrade mest – det är nämligen bara män som kan vara medlemmar i ordenssällskapet W:6. Det är därför bara de som kan få förtjänstmedaljer och halskedjor som visar deras position i logen.

– Man kan också få medaljer när man besöker andra loger eller deltar vid olika jubileum, berättar Carl-Olof Alknert som är ordförande i Stockholmslogen.

Fruar och flickvänner får ibland följa med på olika tillställningar, det finns också speciella damklubbar, men med i logen får de inte vara. Den är endast öppen för bröder, det vill säga män.

– Lite konstigt är det kanske, men jag tycker att också vi har stora möjligheter att vara med och knyta kontakter. Det är så roligt eftersom man träffar alla möjliga slags människor runt om i landet, säger Anna-Lena Alknert.

Nio grader

Att knyta kontakter och umgås är också en av ordens ursprungssyften. W står nämligen för Wänskap. Dessutom ska man ägna sig åt välgörenhet.

– Vi samlar ihop pengar som vi delar ut till olika projekt. Dels till egna medlemmar men också till organisationer, säger Håkan Landberg, som är Gävlelogens styrande mästare.

Ritualer och ceremonier är också en viktig del av logens träffar. Medlemmarna är indelade i nio olika grader som alla har sina speciella ceremonier och symboler som är hemliga tills man blir upphöjd till den nya högre graden.

– Om man inte vet vad som kommer att hända blir det mer lockande att vara med, förklarar Håkan Landberg.

 

Men känns det inte förlegat med ett hemligt ordenssällskap för män?

 

– Nej, det tycker jag absolut inte. Det är ett öppet sällskap där vem som helst kan vara med bara man blir rekommenderad av en medlem, säger Håkan Landberg.

Annons