Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlighetsmakeri kringvalet av ny S-ledare

/
  • Lars Skytt, ledamot i distriktsstyrelsen för Uppsala län och tidigare kommunalråd i Älvkarleby, tycker det är fel med hemlighetsmakeriet kring nya S-ledaren. Han kan därför inte avslöja vilka sex namn som hans distrikt lämnat till valberedningen.

Det råder stort hemlighetsmakeri kring Socialdemokraternas arbete med att välja ny partiledning. Distrikten i Uppsala och Gävleborg har lämnat några namn till valberedningen, men vill inte tala om vilka det handlar om.

Annons

I veckan presenterade Socialdemokraternas kriskommission sin slutrapport. Den slog bland annat fast att partiet måste bli öppnare gentemot väljare och allmänhet. Trots det sker valberedningens och partidistriktens arbete med att ta fram kandidater till ny partiledare i det fördolda.

– Så har vi i partiet lagt upp det. Jag tycker personligen att det är fel, men nu har man bestämt att det ska vara internt, säger Lars Skytt, ledamot i distriktsstyrelsen för Uppsala län och tidigare kommunalråd i Älvkarleby.

Kan inte avslöja namnen

Därför kan han inte berätta vilka de sex namn hans distrikt har lämnat till valberedningen är. Arbetarbladet kan dock avslöja två av dem: Lena Sommestad och distriktets ordförande Tomas Östros.

Sommestad är också den kandidat Socialdemokraterna i Älvkarleby kommun förespråkar. Det bestämdes vid ett medlemsmöte på tisdagskvällen. Enligt arbetarekommunens ordförande Björn Karlsson är motivet bland annat att hon har erfarenhet, är ideologiskt tydlig och representerar en klassisk socialdemokratisk välfärdspolitik. Dessutom gillar han att Lena Sommestad vågat säga att hon kan tänka sig en post inom partiet.

– Processen är otillfredsställande där man pratar om en massa namn, men alla är rädda för att ta tydlig ställning och säga att de kandiderar, utan väntar bara in valberedningen. Det kanske inte är fel, men det känns otidsenligt, säger han.

Locket på i Gävleborg

I Gävleborgsdistriktet är det dock locket på. Enligt ordförande Raimo Pärssinen har man gett valberedningen fyra namn, men han vill inte berätta vilka det handlar om.

– Vi har gjort vad vi ska och gett dem de här namnen att jobba med. Nu vill vi inte ha det här mediedrevet, utan ge dem lite arbetsro, säger han.

Uppgifter till Expressen säger att ett av Gävleborgs namn ska vara Sven-Erik Österberg, men det gick i går varken att bekräfta eller dementera.

Mer läsning

Annons