Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlingbystugan får servera alkohol

Hemlingbystugans nya krögare får servera öl, vin och sprit till allmänheten på kvällstid.


Efter att ha lyssnat på krögaren Christina Mablin gick socialnämnden henne till mötes – åtminstone delvis.

Annons

Hon får servera alkoholdrycker till allmänheten i en avgränsad del av restaurangen – den så kallade vippen – och på balkongen, dock först efter klockan 17.

På dagtid ska hela restaurangen vara alkoholfri, bortsett från att servering får ske till slutna sällskap.

– Jätteroligt. Nu kan jag se på framtiden med tillförsikt och ordna julbord som jag vet brukar vara fullbokade, säger Christina Mablin.

Hon har dock svårt att förstå varför hon inte får servera alkoholdrycker i hela restaurangen och även på dagtid. Hon köper inte socialnämndens argument att det skulle vara ”särskild risk för människors hälsa” att servera alkoholdrycker i Hemlingbystugan.

– Jag kommer att överklaga beslutet så jag får tillstånd fullt ut, säger hon.

– Men jag är glad att de gått en bit på vägen.

Maritha Johansson, v, socialnämndens ordförande, konstaterar att nämnden lyssnat på krögarens synpunkter.

– Nu blir det ungefär samma villkor som den förre krögaren hade, säger hon.

Men hon står fast vid en restriktiv hållning.

– När det är barn och ungdomar där på dagtid så ska det inte vara alkohol i lokalen. I grund och botten är Hemlingby ett friluftsområde, säger Maritha Johansson.

Arbetarbladet har berättat om turerna som föregick onsdagens beslut i socialnämnden. I våras sade socialnämndens serveringsutskott nej till alkoholservering annat än i slutna sällskap. Mablin överklagade till länsrätten som för drygt en månad sedan skickade tillbaka ärendet till socialnämnden eftersom det saknades motiveringar i utskottets beslutsprotokoll.

Tillståndshandläggaren Torsten Ahlén menade att det skulle vara en ”olycklig signal” om man tillåter alkoholservering till allmänheten i Hemlingbystugan. Det skulle, menade han, ”inympa” hos ungdomar att alkohol ska finnas med i alla aktiviteter och sammanhang.

Moderaten Ann-Sophie Mattisson reserverade sig mot socialnämndens beslut. Hon ville tillåta alkohol i hela restaurangen och även på dagtid.

Mer läsning

Annons