Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten tvingas också dra ned på personal

Det är inte bara Gävles äldreboenden som måste dra ned på personal nästa år.

Även hemtjänsten och omsorgen om funktionshindrade tvingas minska antalet anställda, enligt fackförbundet Kommunal.

– Vi befarar att sjukskrivningarna kommer att öka, säger Gerd Högström, sektionsordförande i Gävle.

Annons

Arbetarbladet berättade i går om planerade nedskärningar på Gävles äldreboenden, som innebär personalen inte får tid att gå ut med de äldre, ordna aktiviteter eller följa med på läkarbesök.

Nu vittnar fackförbundet Kommunal om att det är mer personalminskningar på gång än Omvårdnad Gävle vill låtsas om.

Gerd Högström befarar att det ska leda till sämre scheman, fler delade turer och sämre arbetsmiljö för Kommunals medlemmar.

– När det blir färre personer på ett arbetsställe ska man ändå få ihop ett arbetsschema och det är det vi befarar leder till mer stress. Vi kan inte springa fortare, säger hon.

Gerd Högström är förvånad över nämndsordförande Lena Lundgrens uttalande om att anpassningen till budgeten inte får drabba personalen långt ut i omsorgen eller de äldre.

– Varför gör vi då konsekvensbeskrivningar utifrån personminskningar? Allt det vi har gått igenom är minskning av personal, säger hon.

Cheferna inom Omvårdnad ännu rätt otydliga med hur årets underskott på 53 miljonerna kronor ska försvinna. Eller snarare den verksamhet det motsvarar.

En dagverksamhet med få besökare kan komma att läggas ned.

Det kan det bli svårare att göra spontana utflykter, säger Stig Norberg, områdeschef för personlig assistens samt boende och stöd för personer med psykiska funktionshinder.

Inom den kommunala hemtjänsten pågår ett arbete med att effektivisera planeringen. Enhetschefen Pia Gabrielli bedömer att det går att öka andelen tid som hemtjänstpersonalen är hos de äldre från 65 till 70 procent.

– Om man blir effektivare kan samma person göra fler uppdrag vilket kan utföras av färre personer, säger hon.

Flera åtgärder ska presenteras för omvårdnadsnämnden 30 november. Då väntas politikerna till exempel fatta beslut om taxor, bland annat hur mycket en hemtjänsttimme och ett dygn på särskilt boende ska kosta.

Mer läsning

Annons