Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henry tvingas flytta för att få hjälp med språket

/
  • fick ingen hjälp. Femårige Henry von Greyerz och hans mamma var tvungna att flytta från Gävle till Stockholm för att han skulle kunna få den hjälp han behövde för sin grava språkstörning.

5-årige Henry von Greyerz och hans mamma tvingades flytta från Norrsundet till Stockholm. Gävle kommun kunde inte erbjuda Henry den hjälp han behövde för sin grava språkstörning. Nu lär han sig prata på en språkförskola i Stockholm.

Annons

Barn med grava språkstörningar är en ganska okänd grupp i Sveriges kommuner. Diagnosen innebär att barnen, trots att de är normalbegåvade, har svårt både att förstå tal och att själva tala.

– De här barnen behöver insatser av logopeder tätt och ofta. Det kan tyvärr aldrig landstinget erbjuda, utan det måste ske i samarbete med kommunerna, säger Ros-Marie Svensson, chef för logopedenheten i Landstinget Gävleborg.

Förstod inte andra barn

Femårige Henry von Greyerz från Norrsundet fick diagnosen grav språkstörning när han var tre år. I Gävle kunde han inte få det stöd av specialister som han behövde, utan fick bara träffa en logoped i 30 minuter var tredje vecka. Följden blev att han ofta hamnade utanför på sin förskola eftersom han inte kunde prata med eller förstå de andra barnen.

Henrys föräldrar kämpade under en lång tid för att han skulle få det stöd han behövde, men till slut såg man ingen annan utväg än att söka sig till en annan kommun.

– Alla i Gävle sade att han fick tillräckligt stöd, men han har inte fått det. Det behövs specialister och det finns inte i Gävle, säger Henrys mamma Eva von Greyerz.

Nu går Henry på språkförskolan Bamse i Stockholm där han får daglig träning. Förskolan är ett samarbete mellan kommunen och landstinget. På bara en termin har han gått från att bara kunna uttala och förstå enstaka ord till att vara på en treårings nivå.

– Han har blivit både gladare och tryggare. Leken bygger så mycket på tal och man blir isolerad när man inte kan tala. Det måste vara en jättelättnad att plötsligt känna samhörighet med andra människor, säger Eva von Greyerz.

Besviken på Gävle kommun

Hon känner sig besviken på Gävle kommun. Enligt lag har alla barn rätt att få samma stöd, oavsett vilken kommun man bor i.

– Självklart hade vi hellre bott kvar om vi visste att den här hjälpen fanns att få i Gävle. Då hade vi ju inte behövt splittra familjen, säger Eva von Greyerz vars man och andre son bor kvar i Norrsundet.

Hon menar att Henrys språkutveckling nu får ta den tid den tar. Behöver han gå kvar på språkförskolan Bamse kommer hon att försöka se till så att han får göra det.

Mer läsning

Annons