Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herta Müller försvann snabbt från hyllorna

/
  • Nöjd. Conny Persson, chef på stadsbiblioteket i Gävle, är mycket nöjd med att Herta Müller vann årets Nobelpris i litteratur. ”Jag tycker att hon är jättebra!”. Han rekommenderar ”Flackland” och ”Kungen bugar och dödar”.
  • Missnöjd. Karl Enström, butikschef på Akademibokhandeln i Gävle, hade hoppats på Bei Dao eller Assia Djebar. ”Jag är förvånad”, suckar han.

När årets Nobelpris i litteratur tillkännagavs i går försvann Herta Müllers böcker i en rasande takt från bibliotekshyllorna.

– Vi har ett tiotal titlar av henne, men nu har alla exemplar försvunnit. Vi har bara Niederungen på tyska kvar, skrattar Conny Persson, chef på stadsbiblioteket i Gävle.

Annons

Han är nöjd med vinnaren.

– Jag gissade på henne förra året. I år gissade jag på Adonis. Men jag tycker att hon är jättebra! Hon tar upp intressanta perspektiv om tyska minoriteter, förtrycket i Rumänien under Ceausescu och förhållanden för flyktningar. Hon har ett språk och en blick som ser den lilla människan i samhällssystemet. Om ett vatten är grumligt renar hon det och blottlägger intressanta bitar, det gör hon fantastiskt bra! Vi är jättenöjda!

Besviken

Karl Enström, butikschef på Akademibokhandeln i Gävle är inte lika entusiastisk. Snarare besviken.

– För mig var det förvånande. Det har redan varit tyska och europeiska Nobelprisvinnare. Jag trodde att det var dags för en kinesisk lyriker eller algerisk författarinna.

Akademibokhandeln hade bara ett enda exemplar av Herta Müller inne och det såldes direkt.

– Nu är det inte bara vi som vill köpa in böcker av henne, så troligen måste de börja trycka nya exemplar och då vet man att det tar tre veckor, suckar han.

Har du läst något av henne?

– Nej och jag tänker inte göra det. Jag är inte så intresserad av Rumänien och Ceausescu.

Annons