Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt om barngruppernas storlek

Storleken på förskolans barngrupper var på måndagen återigen ett hett ämne för politikerna i kommunfullmäktige.

– Det går en vallgrav av flera mil mellan alliansen och de rödgörna i den här frågan, sade Per-Åke Fredriksson (FP).

Annons

Barngruppernas storlek i förskolan har debatterats i flera år i Gävle kommun. Arbetarbladet har under hösten haft en artikelserie som har belyst olika aspekter av frågan och många av kommunfullmäktiges politiker tog upp artiklarna under måndagens debatt.

Orsaken till debatten var en motion från Folkpartiet om att införa ett tak på femton barn per avdelning inom förskolan. Motionen liknar en som lades under förra mandatperioden.

– Under valrörelsen lovade de rödgröna att jobba med femton barn som riktmärke. Därför lade jag motionen igen, men jag bedrog mig för man har inte alls ambitionen att jobba mot målet, sade Per-Åke Fredriksson.

Barn- och ungdomsnämdnens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) gav honom rätt och medgav att majoriteten har ändrat inställning jämfört med vad man sade under valrörelsen.

– Vi har kvalitet i förskolan som övergripande mål. Ni har fastnat i det här antalet trots att det finns väldigt många andra sätt att mäta kvalitet på, sade hon.

Majoriteten hävdade dessutom att olika förskolor har olika förutsättningar och att många i dag jobbar mer öppet med större avdelningar men mindre grupper under delar av dagarna.

Debatten blev lång och flera ur den borgerliga gruppen krävde att majoriteten skulle ta sitt ansvar.

– Det här är omskrivning av ett vallöfte. Självklart är avdelningen fortfarande grunden i förskolans verksamhet och det är viktigt att den gruppen inte blir för stor, sade Inger Källgren Sawela (M).

Debatten slutade med en omröstning där majoritetens förslag att avslå motionen vann med röstsiffrorna 33–31.

Mer läsning

Annons