Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het julimånad för turismen

/
  • fullt ös. Ann Hurtig och Linda Åberg jobbar med att ta emot gästerna som kommer till Furuviks camping och visst har de haft mycket att göra. ”Det har varit alldeles fullt i sommar” säger Ann.Foto: Jörgen Svendsen
  • campare. Adam Forsberg från Stockholm har tagit med sig barnen Moa och Kim för att campa. Det som lockade dem mest till Furuvik var djur- och nöjesparken tvärs över vägen.
  • husvagnssemester. Margrit och Friedrich Pieper har rest från Zurich i Schweiz med sin husvagn. Stoppet på Furuviks camping är ett av många på deras resa som gått igenom de flesta av länderna kring Östersjön. ”Jag tycker det här är ett bra ställe, en fin plats att vara på”, säger Friedrich.

Det började lite trögt, men i juli har det varit många turister i Gävle, både på hotell och på campingar. Allra bäst har det gått för Furuviks camping, som haft helt fullbelagt stora delar av sommaren.

Annons

Vädret har varit lite skiftande, men turisterna har ändå hittat till Gävle i sommar.

Arbetarbladet har gjort en rundringning bland hotell och campingar för att se hur beläggningen har varit hittills. Hotellen rapporterar om en något trög start i juni, men att det från och med juli och Getaway rock festival har varit väldigt bra.

– Juli var jättefin och augusti ser också ut att bli bra. Vi trodde att vi skulle få lite ledigt, men vi har jobbat hårt hela sommaren, säger Stefan Hedqvist, ägare till det nystartade Hotel City.

Ungefär samma svar lämnar Clarion hotel Winn. Båda anger också att en stor del av besökarna inte beställer i förväg, utan ringer eller kommer in samma dag som de vill övernatta.

Segare i juni

– Det kan bero på att det finns mer att göra i Gävle än vad det fanns tidigare och att man därför väljer att stanna längre, säger Mikael Ericsson, försäljningschef på Winn.

På campingsidan har även Engesbergs camping och stugby märkt av en lite segare juni, men haft bra beläggning i juli.

Fullt i Furuvik

– Jag tror förstås att vädret spelar in, och förstås det höga bensinpriset. Det skapar lite oro överallt på campingarna, säger Hans Gröning, ordförande för Engesbergs vänner och campingråd.

Men det är inget som märks vid Furuviks camping. Stugorna och de så kallade safaritälten har varit fullbokade hela sommaren och alla campingplatser var totalt fullbelagda åtta dagar i rad i juli.

– Det har varit bättre än förra sommaren. Mycket beror det nog på att så många vill till Furuviksparken, säger Lotta Froms, driftansvarig på campingen.

Gävle ska bli attraktivare

Kommunens turism- och marknadsenhet är i samband med sommarens större evenemang, som Getaway rock festival och SM i friidrott ute och intervjuar turisterna om deras upplevelser och intryck av Gävle.

Resultatet ska därefter sammanställas för att lägga upp strategier som ska göra Gävle till ett mer attraktivt besöksmål.

Mer läsning

Annons