Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hillebor mer utsatta för strålning än västkustbor

24 personer i Hille har ingått i en studie om hur mycket strålning de utsätts för.


Resultatet visar att nivåerna är högre än för de andra undersökta grupperna, som bor i Göteborg respektive Marks kommun.


Men skillnaderna är små.

Annons

Det är Sara Almgren på avdelningen för radiofysik vid Göteborgs universitet som lagt fram en doktorsavhandling där undersökningen ingår.

– Jag började göra mätningar i Göteborg och Marks kommun 2005. Året därpå fortsatte jag med Hille, berättar hon.

Under våren och försommaren fick de 24 utvalda Hilleborna i åldern 20-65 år hänga på sig en strålmätare. Ytterligare en mätare placerades i bostaden.

Det var ingen slump att just Hille församling kom att ingå i studien.

– Området tillhör dem som fick de högsta värdena av cesium efter Tjernobylolyckan, säger Sara Almgren.

Resultatet visar också att invånarna i Hille är något mer utsatta än boende på Västkusten. Å andra sidan var skillnaden så liten att en person bosatt i en trävilla i Hille inte får i sig mer strålning än en Västkustbo som bor i betonghus.

– I betong- eller stenhus innehåller byggmaterialet naturlig radioaktivitet. Samtdigt skärmar betongmaterialet av strålningen som finns utomhus bättre än vad trä gör, säger Sara Almgren.

Nedfallet från Tjernobylolyckan 1986 spreds över Sverige via regnet.

Hur mycket strålning som fortfarande finns kvar beror på hur djupt i marken cesiumet trängt ner. Ju djupare, desto lägre nivåer ovanför marken.

Sara Almgren konstaterar att transporten ner i jorden tycks ske mycket långsamt, den högsta aktiviteten låg i snitt på ett djup av endast 5,4 centimeter.

Mer läsning

Annons