Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilles fotbollsfruar på semester

/
  • TID ATT UMGÅS. Det är inte bara intervallträning och bollteknik när Hille IF är på träningsläger. Här tar Niklas Hedqvist en paus och busar med sonen Valter.
  • NYFÖRVÄRV. Valter Hedqvist ville också träna hårt och mamma Emma Strandberg har fullt upp med springa efter junioren.
  • TJEJSNACK. Malin Gravström, lilla Lukas och Hannah Wike njuter av livet på Moheds camping. För Hannah är det första gången hon är med medan Malin är rutinerad ”fotbollsfru” i Hille IF.
  • TRÄNARE I KÖKET. Tränarna Björn Engelaar och Fredrik Sundqvist lagar helstekt fläskfilé till 52 personer. Fruarna har semester från köket och om solen skiner glassar de på stranden.
  • SERIÖSA GRABBAR. Daniel Lundberg, Jocke Nilsson, Samir Balic, Jonas Jonesson och Nils Pers diskuterar taktiken innan lördagens förmiddagsträning.
  • TESTAR VATTNET. Tyra Eklund, snart 1 år, ser till att vätskebalansen är under kontroll.

När fotbollslaget Hille IF åker på träningsläger svettas killarna på planen och i köket medan fruarna och barnen ligger på stranden. Årets läger drog rekordantal 52 personer.

– Vi är lite som en sekt, säger Caroline Eriksson och skrattar.

Annons

Det är dags för lunch i kursgården på Moheds camping, Hälsingland. Per Wiberg, Jocke Nilsson och Erik Wallner har fullt upp med att steka sex kilo köttfärs och koka nio kilo snabbmakaroner. De springer fram och tillbaka och serverar. Fotbollsspelarnas fruar och flickvänner sitter lugnt ute och väntar på maten.

– Lite av husfrusemester, säger de. Innan lunch har de tagit det lugnt, läst tidningar och kikat på omgivningarna. Killarna har tränat hårt i en och en halv timme.

Emma Strandberg, 24 år, är här tillsammans med sambon Niklas Hedqvist, 27 år, och barnen Valter, snart 2 år och Bror, tre månader. De sitter vid sidan av planen och kikar på lördagens första träning.

– När vi gör det här tillsammans känner jag mig mer delaktig i laget och är mer villig att kämpa hela året, säger Emma Strandberg.

De har varit med på fotbolls-läger i Mohed fyra gånger tidigare och Emma, som är utbildad massör, ställer upp och masserar ömma muskler efter träningen. Då är det någon annan som passar barnen.

– Det som är så bra är att barnen känner sig trygga med alla vuxna här. De rycker tag i någon om de vill ha hjälp med att ta på sig skorna, säger Caroline Eriksson, 26 år.

Hon har med sig lilla Tyra, snart ett år, och sambon Tomas Eklund, 30 år.

Division-fyralaget Hille IF har en god sammanhållning med många sammankomster under året. Det är fotbollsgala, cykelfest, träningsläger och kräftskiva. Familjerna är alltid med.

– Det är det bästa. Träningen blir som en bonus egentligen. Jag tycker att vi har kommit en bra bit på väg när alla tjejerna står i en klunga och pratar när det är match i stället för utspridda runt hela plan, säger tränaren Björn Engelaar.

Han har jobbat hårt för att få till familjekänslan i laget och det verkar ge resultat. Backen Henke Nilsson, nyförvärvet från Brynäs IF, gillar stämningen i det nya laget.

– Roligt. Det här ger lite historia tillsammans. Det är bara sunt att man gör något med hela familjerna och inte bara spelarna, säger han.

På kvällen är det minigolf- turnering och en sväng till campingens trubadur. På fredag är det allvar igen – då drar serien igång.

Annons