Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälmen kan rädda liv

/
  • Propagerar för cykelhjälm. ”Hur många har någon gång cyklat omkull?”, frågar Lisbet Severin, sjuksköterska i ambulansen. Nästan alla elever i Kronan klass 5C räcker upp handen.

Den kan rädda liv. Och det finns en lag. Cykelhjälm borde vara en självklarhet för skolbarn, men har blivit en fråga om attityd.

– Vi har haft en diskussion med våra föräldrar för det är så många elever som inte har cykelhjälm, säger Annis Blomkvist, lärare på Ludvigsbergsskolan.

Annons

I går hade skolan besök av Ambulansturnén, ett samarbete mellan Vägverket, Falcks ambulanser och Gävle kommun. Sjuksköterskan Lisbet Severin pratade med eleverna om vad som kan hända om man slarvar med cykelhjälmen.

Hon frågade hur många i Kronan klass 5C som hade cyklat omkull. Nästan alla räckte upp handen.

– Tänk att aldrig kunna skratta igen, att aldrig kunna gå igen, och den här cykelhjälmen kan göra att det inte händer dig, för du är smart och har valt att skydda dig, säger Lisbet Severin.

Varje år dödas minst 30 cyklister och cirka 20 000 skadas allvarligt. Det mest effektiva skyddet mot allvarliga skallskador är att använda hjälm när man cyklar.

På Ludvigsbergsskolan kräver man cykelhjälm på alla elever när man cyklar någonstans under skoltid. Men alla elever accepterar inte det.

– Vi får ta väldigt mycket onödiga diskussioner, säger Annis Blomkvist, som berättar att skolan har tagit upp frågan på föräldramöten och i föräldrarådet.

Förhoppningen är nu att eleverna i Kronan årskurs 4, 5 och 6 som i går träffade Lisbet Severin nu har förstått vikten av att använda hjälm.

Annons