Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärnskadades efter miss på sjukhuset

En kvinna i 60-årsåldern har drabbats av en hjärnskada efter ett hjärtstillestånd i samband med nedsövning på Gävle sjukhus. Division operation har nu Lex Maria-anmält sig själva till Socialstyrelsen.

– Vi beklagar djupt det inträffade, säger chefsläkaren Lars-Göran Holtby.

Annons

Kvinnan hade vårdats på Gävle sjukhus intensivvårdsavdelning sedan mitten av december. Detta sedan hon drabbats av komplikationer efter en gallaoperation.

Vid 14 tillfällen gjordes omläggningar på kvinnan under narkos på operationsavdelningen. I samband med den första sövningen konstaterades att hon hade vissa andningsproblem. Hon fick därför en andningskanyl inopererad för att luftvägarna skulle säkras inför kommande narkoser.

Den sista omläggningen var planerad att utföras i början av februari. Enligt rapporten från landstinget andades patienten normalt vid sövningens början.

När sövningen fördjupades fick kvinnan symtom som misstolkades som obstruktiva lungsymtom, något som är vanligt förekommande vid lungsjukdomen kol som hon har. Försök att ventilera kvinnan med ventilator misslyckades. Hon fick då symtom på dålig syresättning.

Vårdpersonalen uppfattade inte direkt att det var stopp i kanylen. När det upptäcktes så togs kanylen bort och kvinnan kunde åter ventileras. Hon blev ändå allt sämre och fick ökad syrebrist samt akut hjärtstopp. Hjärt- och lungräddning påbörjades omedelbart och kvinnans hjärtfunktion och cirkulation återkom efter cirka 20 minuter.

En röntgenundersökning visade efteråt att hon även drabbats av en "sammanfallen lunga".

Kvinnan skrevs ut för fortsatt medicinsk rehabilitering i mitten av april. Hon hade då, enligt landstingets rapport om händelsen, kvarstående symtom på syrebristorsakad hjärnskada. Under vårdtiden på rehabiliteringen skedde viss förbättring. Graden av framtida men går dock ännu inte att bedöma, enligt de ansvariga på division operation.

– Vi beklagar djupt det som inträffat. Socialstyrelsen får nu bedöma händelsen och även de åtgärder som vi planerar att vidta för att det inte ska hända igen, säger Lars-Göran Holtby.

Mer läsning

Annons