Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög musik kan ge Söderhielmska böter

/
  • Grannarna klagar. Resultaten från utomhusmusiken låg 10–15 decibel för högt på Söderhielmska och bedömningen är att ”risk för människors hälsa föreligger”

Den som bor centralt får finna sig i hög musik från krogarna i närheten.
Men det finns gränser. Söderhielmska gården hotas nu av böter om ljudet inte sänks vid utomhusdansen.

Annons

– Det känns helt orimligt.Kommunens arrangemang Sommarkväll på onsdagarna får ha betydligt högre ljudnivå, säger ägaren Martin Lenell.

Kommunens bygg- och miljöförvaltning har under den senaste tiden fått in flera klagomål på framför allt Tant Grön och Söderhielmska gården.

Boende i närheten känner sig störda av musikbuller. Irritationen är påtaglig efter att värmeböljan svept in och behovet av att öppna fönstren är större.

Miljöinspektören Torsten Sörell slår fast att man får räkna med en högre ljudnivå när man är bosatt i city, inte minst när man vistas på balkongen.

En hälsorisk

Samtidigt finns det riktlinjer som beslutats av den politiska nämnden. När det gäller Tant Grön har flera stickprovskontroller gett godkänt resultat, men Söderhielmska gården fick underkänt.

Mätresultaten från utomhusmusiken låg 10–15 decibel för högt och bedömningen är att ”risk för människors hälsa föreligger”.

Söderhielmska får betala de drygt 2 300 kronor som kontrollen kostade. Och om ljudnivån inte sänks i fortsättningen kan vite i storleksordningen 50 000 till 150 000 kronor utdömas.

Enligt riktlinjerna ska ljudet vid musik utomhus uppgå till högst 60 decibel vid närliggande bostadsfasad.

Orättvist, tycker ägaren

Men folkliga arrangemang, exempelvis sommarmusikkvällar, undantas.

Det tycker Martin Lenell är orättvist.

– På Sommarkväll får de ha 90 decibel. Jag har först få tag i kommunalrådet Carina Blank för att få en förklaring, säger han.

Martin Lenell säger att han numera instruerar musikerna att hålla sig inom givna ramar på måndagarnas danskvällar.

– Men visst tappar man sugen av sånt här. Jag hade tänkt ta hit Arvingarna 2 augusti, men är osäker på om jag vill lägga pengarna på det som läget är nu, säger han.

Under måndagskvällen var miljöinspektör Torsten Sörell på plats och uppmätte ljudnivån igen vid Söderhielmska gården, den var då 2 decibel för hög. Då fick Martin Lenell nog.

– Jag ska fundera under kvällen. Men nu känns det som om jag lägger ner allt. Jag blir ju hela tiden motarbetad av kommunen, det är ingen idé längre att anordna någonting. Jag lägger ner, säger han.

Mer läsning

Annons