Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högkonjunkturen mattas av i Gävle

Antalet lediga jobb minskar, både i Gävle och i länet som helhet. Det visar siffror från arbetsförmedlingen. Men än så länge har inte arbetslösheten ökat.

Annons

– Det här stämmer väl överens med de prognoser som arbetsförmedlingen gjorde förra året, säger Bitte Lyrén, utredare vid Arbetsförmedlingen.

Hälften så många

I juli anmäldes hälften så många lediga jobb till arbetsförmedlingen i Gävle som i juli förra året. I länet som helhet anmäldes 30 procent färre platser. Ändå har arbetslösheten minskat i Gävle under perioden, från 2 602 arbetslösa förra året till 1 876, och antalet arbetslösa ökar inte just nu.

– Än så länge är det fortfarande låg arbetslöshet i förhållande till hur det var för några år sedan, säger Bitte Lyrén, som tror att arbetslösheten kommer att hålla sig på en relativt konstant nivå resten av året.

Ökat antal varsel

– Men vi har sett ett ökat antal varsel inom tillverkningsindustrin, som vid Stora Enso i Norrsundet. Och det är ofta där konjunkturen vänder först, säger Bitte Lyrén.

Hon betonar att det handlar om en avmattning och ser ingen risk för någon störtdykning som den i början av 90-talet. I dagsläget finns det 266 lediga jobb att söka hos arbetsförmedlingen i Gävle.

Annons