Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre böter för sängar i korridorer

Nu blir det dyrare för Gävle sjukhus att ha sängar i korridorerna.
Arbetsmiljöverket har tröttnat på de ständiga överbeläggningarna och planerar att höja bötesbeloppet från 30 000 till 200 000 kronor.
– Vitet har inte haft önskad effekt och då måste vi höja, säger arbetsmiljöinspektören Mia Carnerius.

Annons

Redan för fem år sedan förbjöd Arbetsmiljöverket Gävle sjukhus att ställa sängar i korridorer och andra trånga utrymmen eftersom personalen riskerar att skadas.

När sjukhuset bryter mot förbudet får man böta 30 000 kronor. Hittills har man dömts att betala vite hela 16 gånger, totalt 480 000 kronor.

Men problemen med ständiga överbeläggningar och korridorvård har fortsatt.

– Landstinget har gjort väldigt mycket men det räcker uppenbarligen inte eftersom problemen kvarstår. Vår bedömning är att vitet varit för lågt, säger arbetsmiljöinspektören Mia Carnerius.

Därför skärper nu Arbetsmiljöverket tonen och planerar att höja bötesbeloppet från 30 000 till 200 000 kronor. Gävle sjukhus kan alltså få betala så mycket varje gång som sängar placeras fel – exempelvis i korridorer, förråd och undersökningsrum.

Och det sker ofta. Hittills i år har arbetsmiljöverket gjort tre uppföljningsbesök och vid två av dem har man hittat sängar som bryter mot förbudet.

– Det är inget unikt för Gävle sjukhus, det ser likadant ut på många akutsjukhus i landet. Överbeläggningar och hög arbetsbelastning har blivit en del av vardagen men är det sådana arbetsplatser vi vill ha? säger Mia Carnerius.

Roger O Nilsson som är chef för medicindivisionen – den del av sjukhuset som har störst problem – svarar bestämt nej på den frågan.

– Givetvis är det ingenting vi önskar. Vi vill ha en bra arbetsmiljö, det är en förutsättning för att vi ska kunna rekrytera personal och få en bra vård.

Att det ändå inte blivit bättre förklarar han med att det tar tid att förändra arbetssätt.

200 000 kronor motsvarar kostnaden för en undersköterska under ett halvt år. En höjning av vitet skulle därför kunna slå hårt.

Är det inte bättre att öppna fler vårdplatser för pengarna istället för att betala böter?

– Fler vårdplatser löser inte problemet. Vi har redan fört över fler platser till medicin men det vi behöver göra är att se över våra flöden och rutiner.

Mer läsning

Annons