Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan avfärdar Kina-kritik

/
  • Högskolans ledning har inget svar på hur vanligt det är att kinesiska studenter betalar avgifter till partneruniversiteten och har heller inte lyft upp frågan om hanteringen kring avgifterna i förhandlingarna om nya avtal.

Inga oegentligheter kan styrkas.
Det är slutsatsen i högskolans externa granskning av hur rektryteringen av kinesiska studenter gått till.
Men utredningen ger inte svar på vart studenternas pengar har gått.

Annons

Bakgrunden till högskolans utredning är Arbetarbladets omfattande granskning av Högskolan i Gävle och deras rekrytering av studenter från Kina. Ett flertal källor gav en bild av att det förekommit avgifter på 20 000–30 000 kronor. Många ifrågasatte vart pengarna hade gått, och pekade ut anställda på högskolan i Gävle, och en anhörig till en anställd, som inblandade i olika penningtransaktioner.

Nu är den externa kartläggningen klar, men när högskolan kallade till presskonferens i går var utredaren, juristen Anders Stening, inte med.


Det var i stället ledningen för högskolan som presenterade resultatet. Det går i korthet ut på att högskolan inte tagit ut några studieavgifter, de avgifter som förekommit har gått till partneruniversiteten för ”rimlig” serivice och inga anställda eller anhöriga har varit inblandade i oegentligheter.
– I och med att rapporten har kommit känns det bra för oss. Vi vill lägga det här bakom oss och utveckla samarbetet med Kina, sa rektor Maj-Britt Johansson.

Representanterna för ledningen försvarade utredningen och står bakom Stenings slutsatser, men hade i går tydliga svårigheter med att förklara hur utredaren gått till väga eller utveckla resonemangen.

I utredningen uppger Anders Stening att ”flera kinesiska studenter intervjuats”. Det visar sig vara tre stycken, av totalt över 200.
– Det var en svår tid, i slutet av juni när många rest hem. Jag fick tag i några som var kvar, säger Kristina Haesert, samordnare för Kinaprojektet och tills nyligen chef för högskolans internationella sekretariat.

Utredningen slår fast att det inte är något konstigt med avgifter till kinesiska partneruniversitet. En slutsats som grundar sig på en 1,5 år gammal redovisning från ett av universiteten, Guizhou.
– De tar ut 30 000–40 000 kronor för språkutbildning, för visering, för flygbiljett och så vidare, säger Svante Brunåker, prorektor och utbildningschef.

Mer än så kan han inte specifiera. Hur de fyra andra samarbetsuniversiteten gjort vet han inte. Inte heller om studenter betalt avgifter till någon annan part.
– Det viktiga för oss var att se att redovisningen från det här universitetet inte innehöll något anmärkningsvärt. Vi såg ingen anledning att undersöka det vidare, säger Svante Brunåker, prorektor och utbildningschef.

Mer läsning

Annons