Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan drar in 500 platser

Delar av lärarprogrammet på Högskolan i Gävle ställs in nästa höst.

Ytterligare fem program och åtskilliga kurser läggs i malpåse när högskolan måste spara 27 miljoner kronor.

Cirka 500 utbildningsplatser försvinner.

Annons

Design och träteknik samt serie- och bildberättarprogrammet är två av utbildningarna som berörs.

Arbetarbladet har tidigare berättat att Högskolan i Gävle förlorar 35 miljoner kronor med den budget regeringen lade fram i höst. Utbildningsplatser flyttas från små och medelstora högskolor till universitet, och därmed försvinner pengar.

– Vi försöker prioritera program före fristående kurser. Vi prioriterar program på campus före distansutbildning. Vi väger in anknytning till högskolans vision, men söktrycket har också betydelse, säger högskolans rektor Maj-Britt Johansson.

Högskolan har också de senaste åren utbildat för mycket, och därmed använt upp sparade anslag.

Maj-Britt Johansson tycker att det är tråkigt att behöva minska kursutbudet, men betonar också att Högskolan i Gävle med sina 55 program och närmare 1 000 kurser har haft ett väldigt brett utbud.

– Mittuniversiteten har nästan dubbelt så stor omfattning och de har nästan samma utbud.

Uppdraget att minska antalet enstaka kurser ligger på de tre akademierna. Hur många kurser som totalt försvinner gick på tisdagen inte att få fram.

På akademin för utbildning och ekonomi hålls ett avgörande möte idag.

Inom akademin för Hälsa och arbetsliv ställer man in 20 kurser nästa år, bland annat konstpsykologi och socialt arbete som dock finns kvar i socionomprogrammet.

– Vi kör inga dubbletter, och ställer in kurser som har haft dåligt underlag av sökande. Som tur var har vi inte behövt ställa in några viktiga kurser. Om det blir mer besparingar nästa år kanske det drabbar kärnverksamheten, säger Nader Ahmadi.

På akademin för teknik och miljö bedömer chefen Bengt Eriksson att det handlar om neddragningar på 7–8 procent av verksamheten inom hans område.

Mer läsning

Annons