Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan får en ny chans

/

(Uppdaterad: 16.30) Högskoleverket ändrar sig. Förfarandet med den nya lärarutbildningen var alldeles för skyndsam.

Annons

Nu har verket beslutat att de högskolor som fått avslag på sina ansökningar om att ge förskole- och lärarexamina ska få en ny chans.
– Jag välkomnar beslutet, säger Högskolan i Gävles rektor, Maj-Britt Johansson.

I förra veckan fick Högskolan i Gävle beskedet att de inte får examensrätt i vare sig förskolelärarutbildning eller grundskolelärarutbildning. Det betydde att ingen lärarutbildning skulle ges i hela Norrland, den nordligaste lärarutbildningen skulle finnas i Uppsala.
– Det är positivt att de har sett galenskapen i det här. Man sätter en region i en väldigt komplicerad situation när man inte låter den utbilda de lärare som behövs i regionen, fortsätter Maj-Britt Johansson.
Högskoleverket har tagit till sig kritiken och skriver i sitt beslut att de har full insikt i vilka konsekvenser ett avslag om examenstillstånd kan medföra för en region, och att de är klara över att processen med den nya lärarutbildningen genomförts under stor tidspress.
Nu får alltså Högskolan en ny chans. Senast den 1 mars 2011 ska de nya ansökningarna vara inne.
– Det är fortfarande en skyndsam process. Nu ska vi analysera den kritik vi fått från Högskoleverket och se vad vi kan åtgärda innan mars, säger Maj-Britt Johansson.
Rektor Maj-Britt Johansson säger att tidspressen kan ha legat bakom att högskolans ansökan inte beviljades.
– Vi kanske inte heller var så tydliga i vår ansökan. Jag tycker att man kan jämföra det som om du ska in och besikta en bil, och så blir det så stressigt så att du inte får med dig bilen.
– Men, visst, det här är jättepositivt. Vi ska göra vårt yttersta för att få en ny ansökan beviljad.

Mer läsning

Annons