Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan får färre studenter från Kina

Högskolan i Gävle räknar med att antalet kinesiska studenter minskar rejält nästa år.
Anledningen är regeringens förslag om att internationella studenter inte längre får plugga gratis i Sverige. Under hösten måste högskolan bestämma hur höga terminsavgifterna ska vara.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om regeringens förslag att från hösten 2011 införa avgiftsbelagd utbildning för studenter från länder utanför EU/EES.

Pris på kurs

Enligt Svante Brunåker, prorektor och utbildningschef på Högskolan i Gävle, blir en av skolans största frågor under hösten att sätta priser på kurserna för internationella studenter.

– De kinesiska studenterna behöver informationen under hösten för att kunna bestämma sig för om de ska söka nästa år, säger han.

Hur höga avgifterna blir kan han inte sia om, inte heller när de är fastställda. Redan nu står det dock klart att det läsåret 2011/12 kommer att vara betydligt färre kinesiska studenter än de 350 som i dag finns i Gävle. Den slutsatsen drar man utifrån konsekvenser när regeln tidigare införts i andra europeiska länder.

Läsa i hemlandet

Hur det i sin tur kommer att påverka utbudet av utbildningar i Gävle vet man dock inte så mycket om. I dag kan de internationella studenterna läsa treåriga kandidatutbildningar inom teknik, socialt arbete och ekonomi.

– Det kan bli färre utbildningar, men man kanske också hittar lösningar som innebär att man läser ett år i sitt hemland och sedan två i Sverige för att minska kostnaderna för studenterna. Det kan vara positivt på det sättet att studenterna är bättre förberedda när de kommer hit, säger Svante Brunåker.

Mer läsning

Annons