Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högvakten drar in i Gävle

/

Den som gillar militärmusik och parader med hästar kan se fram emot kommande söndag, 31 augusti. Då kommer Livgardets Dragonmusikkår med beriden högvakt till Gävle för första gången.

Annons

– Beriden högvakt är det som är kvar av det gamla kavalleriet, de hästar som man hade i försvaret. De finns i Stockholm, men i år åker de upp till Sundsvall och visar upp sig och då stannar de till här på vägen tillbaka, säger Peter Bohlin, major i Gävleborgstruppen.
Musikkåren rider från Kungsbäck klockan 14.00 till Stortorget där det hålls en konsert klockan 14.30. Då medverkar 25 musiker och 24 hästar under ledning av stabstrumpetare Olle Hermansson. Sedan lastas hästarna för transport tillbaka till Stockholm, men musikerna stannar för ytterligare en konsert, som hålls på Rådhustorget klockan 19.30. Då medverkar även Laurenti gosskör från Sollentuna.
Högvakten till häst är ett samarbete mellan Försvarsmakten och den ideella organisationen Föreningen för den Beridna Högvakten. De medverkar vid utländska statsbesök, nationaldagsfirande, Riksdagens öppnande och vid högvaktsavlösningar. Vaktbytena vid Slottet i Stockholm räknas som en av stadens största turistattraktioner.
Livgardets Dragonmusikkår består av soldater som gör sin värnplikt som musiker.

Mer läsning

Annons