Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högvakten intog Gävle i marschtakt

/
  • LEDDE MUSIKEN. Stabstrumpetare Olle Hermansen ledde dragonmusikkåren vid gårdagens framträdande på Stortorget.
  • POMPA OCH STÅT. Med pompa och ståt intog i går Livgardets dragonmusikkår Gävle på sin lilla Norrlandsturné där det även ingick ett besök i Sundsvall.
  • POMPA OCH STÅT. Med pompa och ståt intog i går Livgardets dragonmusikkår Gävle på sin lilla Norrlandsturné där det även ingick ett besök i Sundsvall.
  • LEDDE MUSIKEN. Stabstrumpetare Olle Hermansen ledde dragonmusikkåren vid gårdagens framträdande på Stortorget.
  • HISTORISK HÄNDELSE Högvakten på parad genom Gävle. Det var en historisk händelse när Livgardets dragonmusikkår med den beridna högvakten i går besökte stan för första gången.
  • STORPUBLIK. Livgardets dragonmusikkår lockade storpublik vid sitt premiärbesök i Gävle. Ett tusental personer samlades på Stortorget.

Med pukor och trumpeter, eleganta uniformer och väldresserade hästar intog i går Livgardets dragonmusikkår Gävle i marschtakt. Ett tusental personer samlades på Stortorget för att ta del av pompa och ståt som normalt bara kan avnjutas i Stockholm.

Annons

Den beridna vaktparaden har funnits sedan 1906 och räknas som en av Stockholms allra största turistattraktioner och en viktig del av det svenska kulturarvet.

En gång per år drar Livgardets dragonmusikkår med den beridna högvakten ut i landet på turné. I år blev det en liten Norrlandsturné med parader och konserter i Sundsvall och Gävle.

För Gävles del var det en historisk händelse eftersom det var första gången som högvakten besökte stan.

– Det är jättekul att få komma ut i landet, träffa medlemmar och göra PR för vår verksamhet, tyckte Per-Erik Laksjö, chef för Försvarsmusikcentrum, sedan han via mikrofon guidat den stora publiken genom programmet från inledande "Finska rytteriets marsch" till avslutade "Marcia Carolus Rex".

Britt-Marie Strand från Älvkarleby var en av cirka tusen personer som kommit till Stortorget för att lyssna på bompa-bompa och njuta av det pampiga skådespelet med militärmusiker i eleganta uniformer och blänkande mässingsinstrument ridande på storväxta hästar.

– Jag älskar sådan här musik sedan jag bodde i Stockholm under några år och ofta tittade på vaktparaden. Det är jätteimponerande att de kan hantera instrumenten så bra samtidigt som de rider.

Britt-Marie Strand erkände också motvilligt att hon gillar uniformerna.

– Om jag vore kille skulle jag vara värnpliktsvägrare. Det militära tycker jag alltså inte om. Men det går inte att komma ifrån att uniformer är tjusigt, skrattade hon.

Musikkåren avslutade på söndagskvällen sin Norrlandsturné med en konsert på rådhustrappan.

 

 

Annons