Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon hjälper dig att bli mer miljövänlig

/
  • Max Hölzl 18 år, är en av de mediestudenter vid Borgarskolan i Gävle som ska dokumentera miljöveckan.
  • Ingrid Bergström Nilsson ska transportera sig men en miljövänlig elcykel.
  • Mediestudenterna Nilina Dillner 18 år, och Max Hölzl 18 år, tycker att miljöveckan är ett bra sätt att göra folk mer miljömedvetna.

Nu ska både politiker och vanliga människor få handfasta miljötips. Med hjälp av tåg, buss och en elcykel, ska Ingrid Bergström Nilsson resa runt i hela länet för att inspirera till ett miljövänligt resande.

Annons

– Jag visar att det på ett miljövänligt sätt, går att ta sig till olika platser utan bil. Jag kommer att blogga om det hela veckan, säger hon.

Järvzoo, Bodagrottorna och Högbo Bruk, är några av de resmål som hon har inplanerat under den kommande veckan.

– Jag hoppas att mitt bloggande ska hjälpa till att ändra folks uppfattning, så att de tar cykeln till jobbet istället för bilen, säger hon.

Ingrid Bergström Nilsson är en av många som börjar jobba idag klockan 7:00, vid starten på årets trafikantvecka. Även mediestudenterna Nilina Dillner och Max Hölzl ska hjälpa till, och börjar jobba tidigt på morgonen för att filma barn och cyklister på tågstationen. Filmen ska senare skickas till Bryssel för att tävla om utmärkelsen "Bästa arrangör av trafikantveckan 2009". Ett stort projekt som pågår i hela Europa samtidigt. Och Gävle är självklart med och tävlar om titeln.

– Jag åker helst tåg, det går ofta snabbare, är bekvämare och mer miljövänligt jämfört med bil, säger Nilina Dillner.

Miljöveckan riktar sig speciellt till barn och ungdomar i år. Kanske inte den största målgruppen med miljöbovar. Förhoppningsvis ska denna vecka hjälpa till att så ett frö hos framtidens vuxna så att de lever mer miljövänligt, än dagens vuxna gör.

– Jag vill inte uttala mig om vilka som är de största lortgrisarna. Det är bättre att försöka motivera till ett miljövänligt transportsätt, och Gävle är ju en traditionell cykelstad. Miljöveckan är inte bara riktad till barn och ungdomar, vi vänder oss till alla Gävlebor, säger Ingegerd Krantz, projektledare för trafikantveckan 2009.

Annons