Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon kämpar för de äldre i arbetslivet

/

Hon angriper ”åldersnojan” som brett ut sig i arbetslivet, bland annat på universitet och högskolor.

– Det är en märklig uppfattning att man vid en viss ålder måste lämna en verksamhet. Så är det inte på andra håll i världen, säger Åsa Morberg, chef för den nya akademin för humaniora, ekonomi och samhällsvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Annons

Som 64-åring har hon tagit på sig ett treårigt förordnande som chef.

Men hon tänker inte lägga av när hon fyller 67 år.

– Jag kan inte se att vi har råd att pensionera forskare på det sätt som vi har gjort hittills. Ofta är man ju på topp på äldre dar, säger Åsa Morberg.

Hon blev nyligen docent och ska söka befordran som professor.

– Så här bra har jag aldrig varit tidigare. Då ska jag kunna bjuda på mina kunskaper och framför allt skola in andra. Annars försvinner ju forskningen med mig.

När hon fyllt 67 hoppas hon kunna fortsätta som professor, ”emerita” som det heter. Då behåller hon en adress, får skriva vetenskapliga artiklar och fortsätta forska.

– Jag är inte alls främmande för att ta anställning någon annanstans. Jag har vissa erbjudanden, säger hon.

Hon berättar om en god vän i USA, som fyllt 75 år och som nyligen slutade som rektor på en skola för sjuksköterskor. Ingen ifrågasatte hans ålder.

Han behövdes. Hon berättar också om sin mamma som jobbade som lärare till 80-årsåldern.

Ska även kunna sluta tidigare

Åsa Morberg medger att det också finns många som inte orkar jobba till pensionsåldern. De kan ha haft kroppsarbete som slitit ut kroppen. Då ska man kunna sluta tidigare, tycker hon.

– En förutsättning är att man dels vill, dels kan och dels att det finns en organisation som behöver en.

Tycker du att äldre diskrimineras i yrkeslivet?

– Ja. Det är utmärkt att vi har fått en lag om diskriminering av äldre. Ålder är ett väldigt grovt mått. Man måste vara mer individuell i sina bedömningar och ta vara på de äldre på ett bättre sätt.

Vad tror du att du gör när du är 70 år?

– Jag hoppas jag är kvar inom forskningen, om inte här i Gävle så någon annanstans, säger Åsa Morberg som forskar i didaktik, om undervisning och lärande i mer praktisk bemärkelse.

Mer läsning

Annons