Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon lever i skräck för sin förre sambo

/
 • HJÄRNTVÄTTAD. ”Anna” lämnade sin sambo förra sommaren, sedan han slagit henne värre än någonsin, inför                    barnen. Men det är först nu hon inser vidden av hans trakasserier. ”Han gjorde om mig helt. Och om han slog mig var det mitt fel, det trodde jag på till slut.”

”Anna” var en nolla, som fick skylla sig själv när ”Roger” slog henne. Hon fick inte sjunga för barnen eftersom det lät falskt och kunde inte gå till läkare när hon var skadad.
Han fick fängelse i åtta månader för misshandel. Sedan har han gjort allt för att leta reda på ”Anna” och barnen, hotat hennes föräldrar och andra som hjälpt henne. Han sitter nu häktad igen, misstänkt för att ha satt eld på en sommarstuga i jakten på Anna.

Annons

Det här är Annas berättelse. Hon och Roger heter egentligen något annat. De träffades för många år sedan när de gick samma utbildning.

– Jag var skör och osäker och sög åt mig all bekräftelse, säger hon.

Roger kunde inte tåla att hon hade haft sexuella förhållanden innan de träffades. Hon hade sårat honom djupt och fick ta konsekvenserna.

– Hjärnvätten gick snabbt. Jag bytte utseende och fick slänga många kläder. Jag gick omkring med en sjal över huvudet, för att jag inte skulle synas. Jag var livrädd för att vi skulle möta någon som sa ”Har du ny kille?”, säger Anna.

– Han kom med anklagelser som det inte gick att försvara sig emot. Han hade en helt snedvriden världsuppfattning.

Efter ett år lämnade hon honom, båda mådde bara dåligt. Ett halvår senare möttes de på stan och han frågade om hon varit med någon annan. När hon sa att han inte hade med det att göra tog han tag om hennes hals och tryckte ner henne på marken, men någon gick emellan.

– Jag ville inte polisanmäla. Jag hörde fortfarande ihop med honom och ville inte skada honom. Jag var inte fri i tanken, säger Anna.

Men det fanns vittnen och Roger dömdes för misshandel. Redan under fängelsetiden tog Anna och Roger upp kontakten, och när han kom ut blev de ett par igen.

– Då var jag hans ängel, han skulle skydda mig och ta hand om mig. Det är så svårt att förklara varför man stannar och går tillbaka, han tog över min hjärna.

De kommande åren slog han henne inte. Men så småningom kom anklagelserna tillbaka. Anna fick ta emot mycket skäll och kritik. Hon hade ingen egen ekonomi, och kom nästan aldrig hemifrån. När hon blev gravid och de fick barn började Roger slå henne igen och livet blev ännu mer begränsat.

– Jag var en nolla, sopa, sekunda vara, hora. För att jag var disträ, för långsam, sluddrade, inte förstod vad han menade på en gång. Jag fick inte sjunga för barnen för jag sjöng falskt. Han kunde tvinga mig att slå pojken som bestraffning. En gång sa han att snart måste jag slå en yxa i ryggen på dig och gräva ner dig i skogen om du inte skärper dig.

Anna fick inte visa sig ute med blåmärken, eller gå till läkare ens när hon trodde att ett revben var brutet.

– Han uttryckte oro över att han skulle bli tvungen att slå mig så illa någon gång att vi var tvungna att åka till läkare. Då skulle jag verkligen ha ställt till det för oss och de skulle ta våra barn ifrån oss.

En gång fattade en barnmorska misstankar om att allt inte stod rätt. Socialtjänsten gjorde en utredning, men paret lyckades skaka dem av sig.

1 juni förra året misshandlades Anna värre än någonsin, inför barnen dessutom. Roger dunkade hennes huvud mot en gallertrappa, slog henne i huvudet, sparkade henne på kroppen, brände henne med en cigarill, kastade in henne i ett skåp, dunkade hennes huvud mot en dörr och så vidare.

En vecka senare slog han henne igen. Men då hade Anna bestämt sig. Hon måste bort från detta. Efter en dramatisk flykt från bostaden fick hon hjälp att kontakta polisen, som hämtade barnen och grep Roger. Han dömdes till fängelse i åtta månader för misshandel.

Tiden som följde kämpade Anna för att hitta tillbaka till sig själv och skapa en trygghet för sig och sina barn. Hon blev tvungen att flytta många mil bort med barnen, Roger kom ju ut ur fängelset.

– Det är först nu jag kan se tillbaka och förstå vilken sjuk värld jag levde i. Han är dömd för några enstaka fall av misshandel och får sitta inne några månader. Mitt liv är för alltid begränsat. Jag tänker på hans gamla flickvän som han också misshandlade, jag hoppas att hon vet att han är inlåst, att hon inte behöver vara rädd just nu, säger Anna.

Roger har på olika vis försökt ta reda på var Anna finns, och har inte respekterat förbudet mot att kontakta henne.

– En period satt mina föräldrar beredda med en brandsläckare på natten för de var så rädda att han skulle sätta eld på deras hus, säger Anna.

Kanske var rädslan befogad. För ett par veckor sedan brann en sommarstuga i Järbo.

Roger greps misstänkt för mordbrand. Stugägarnas son hade hjälpt Anna med ett flyttlass, och Roger hotade honom för att få veta var hon fanns.

Roger sitter nu häktad för stugbranden, och misstänks även för ett par fall av hot och överträdelse av besöksförbud.

– Han drar sig inte för någonting.

– Jag hoppas att han blir inlåst för lång tid, så att jag och mina barn och alla runt oss kan vara trygga, säger Anna.

Annons