Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon lurades tacka ja till falskt varumärkesskydd

/
  • Lurades till falskt skydd. Annelen Kusmic grämer sig över att hon tackade ja till Trademark Eastviews varumärkesskydd. ”Det var som att de hade en kikare och ringde precis när man var som mest upptagen.” Nu stäms hon av företaget.

Småföretagaren Annelen Kusmic lurades att tacka ja till ett falskt varumärkesskydd. När hon vägrade betala stämdes hon av företaget Trademark Eastview. På fredag tas målet upp i Gävle tingsrätt, men någon rättshjälp har hon inte rätt till.

Annons

I början av hösten förra året blev Annelen Kusmic, som har städ- och tvättföretaget A som i allt AB, uppringd av en man från Trademark Eastview.

– Han utgav sig för att representera en myndighet och sa att ett företag var på väg att köpa mitt företagsnamn. Jag var tvungen att registrera mitt namn på en gång.

Mannen sa att han skulle hjälpa henne med registreringen som skulle kosta 15 000 kronor.

– Jag frågade ”varför ska jag tro på er?” säkert 20 gånger.

Annelen Kusmic sa till slut ja och den delen av samtalet spelades in. Några veckor senare läste hon om varumärkesbluffarna i Arbetarbladet. Då berättades bland annat att Brynäs IF blivit uppringda av ett företag med samma tillvägagångssätt.

– Då kollade jag upp med PRV men det fanns ju inget hot mot mitt namn och ingen annan ansökan inne, berättar Annelen.

När hon pratade med handläggaren på Patent- och registreringsverket, PRV fick hon veta att hennes företagsnamn redan var skyddat. Hon hade alltså tackat ja till att betala 15 000 kronor för en helt onödig registrering som hos PRV kostar runt en tiondel, 1 500 kronor. Hon en polisanmälan, men utredningen lades ned.

Trademark Eastview skickade flera fakturor, men hon bestred allihop. Kraven gick vidare till kronofogden, men hon fortsatte att vägra betala.

Nu har företaget stämt henne på beloppet plus kostnader för bland annat rättegång och advokat.

På fredag tas målet upp i Gävle tingsrätt men Annelen Kusmic får ingen rättshjälp. Det eftersom värdet saken gäller inte anses tillräckligt högt. För att förbereda sig har hon tagit en timmes advokatrådgivning, vilket kostade 1 100 kronor plus moms.

Hon har också samlat bevis hos PRV, Svensk Handel och hämtat hem artiklar om företaget.

– Jag är en aningen skakis. Min stora fruktan är att de kör över mig, då blir jag riktigt arg.

Dick Malmlund är säkerhetsansvarig på branschorganisationen Svensk Handel.

Han berättar att det blivit mycket vanligt att småföretag luras att varumärkesskydda sitt domännamn, företagsnamn eller logga.

Varje dag får Svensk Handel in 50 nya klagomål från företag runt om i landet.

Bluffmakarna lurar av svenska företag runt 1 miljard årligen.

– Man hoppas att domstolen ser mönstret i vad som sker. Jag vet inte vad vi skulle få för samhälle om rättsväsendet skulle hjälpa de här skojarna, säger han.

Svensk Handel har uppvaktat näringsminister Maud Olofsson och justitiedepartementet för att få till en lagändring.

Annons