Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon reser till Grekland för att hjälpa flyktingar

/
  • Maria Westin bor i Hagaström med sin familj. Grannar har redan lämnat in kassar med förnödenheter som hon ska ta med till Grekland.

Maria Westin från Gävle har fått nog.
Nästa helg reser hon på eget bevåg till Grekland för att hjälpa flyktingarna på plats.
– Jag vart bara less på att se alla bilder, säger hon.

Annons

I torsdags kväll bestämde sig Maria Westin från Gävle för att hon ville göra någonting för att hjälpa alla de människor som just nu flyr från sina hemländer.

Hon letade upp en hjälporganisation som är på plats i Grekland där hon rest mycket som ung. Hon kontaktade den tyska hjälporganisationen Solidarity for cause refugees som var mycket positiva till att hon ville komma dit och hjälpa till.

På söndag nästa vecka reser Maria Westin till Samos för att under två dagar med egna ögon se hur det ser ut där nere och vad hon kan bidra med.

– Min tanke är att jag ska skicka en container med grejer sedan när jag kommer hem. Men jag vill först åka dit för att knyta kontakter och se vad som behövs.

Nu har Maria Westin startat en insamling bland sina vänner på Facebook. Pengar och förnödenheter har redan börjat trilla in.

– Mitt mål är att samla ihop 10 000 kronor från vänner och bekanta och köpa så mycket mat som möjligt och dela ut.

Med sig i bagaget ska Maria Westin ha receptfria läkemedel, nappflaskor, modersmjölksersättning, varma tröjor, solskydd och annat som den tyska hjälporganisationen flaggat för att flyktingarna behöver.

40 kilo packning får hon ta med sig på planet. En gräns som hon redan har nått med hjälp av frivilliga som skänkt saker.

– Jag har pratat med flygbolaget och eventuellt kommer de att höja gränsen.

Som det ser ut nu åker Maria Westin själv till Grekland. Men hon vill gärna ha sällskap.

– Helst skulle jag vilja ha med någon som kan prata arabiska.

Maria Westin har aldrig tidigare gjort något liknande. Hur det känns inför resan vet hon inte.

– Jag bestämde mig i går kväll så jag har inte hunnit känna efter.

– Men jag vill inte att det ska lyftas fram som att man är ett helgon. Det här är något som jag tror att många skulle göra om de kunde rent praktiskt.

Det här kan du göra för att hjälpa till:

Mer läsning

Annons