Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon slutade gnälla och tog makten över Gävles skolor

/
  • FRÖKEM MITTEMELLAN. Gävle har fått en ny politiker med högsta ansvar för skola och förskola. Åsa Wiklund Lång är en fackligt engagerad småbarnsmamma och villaägare som jobbar på servicebostad och kallar sig själv för ”Fröken Mittemellan”.

Som ny ordförande i barn- och ungdomsnämnden blir Åsa Wiklund Lång en av Gävles tyngsta politiker, med högt ställda krav från medborgarna. Hon hoppas på en någorlunda stabil period då förändringar får tid att sätta sig och kvalitet i verksamheten får stå i centrum..

Annons

– Det finns inte i min föreställningsvärld att vi skulle behöva lägga ned någon mer skola i Gävle de närmaste åren, säger hon

Socialdemokraterna ville ha en förändring i barn- och ungdomsnämnden, inte minst för att öka förtroendet från medborgarna. Då valde de Åsa Wiklund Lång. En 40-årig Valbobo som saknar högskoleutbildning och SSU-bakgrund, men älskas för sin kreativitet på servicebostaden och uppskattas för sitt fackliga engagemang. Hon beskrivs som en som jobbar som sjutton och är bra på att prata med folk.

Åsa Wiklund Lång tar emot reporter och fotograf i familjens nybyggda hus i Valbo. Vi kliver över ett blankt, ljummet stengolv och slår oss ned i ett kombinerat kök och vardagsrum som hämtat ur en Mio-katalog. Julen städades bort dagen innan och varenda leksak har gömts undan i plastbackar under ett skåp.

– Vill ni ha kaffe? Det är inget problem, det är bara att trycka på knappen här. Jag var först emot att vi skulle ha en sån här inbyggd automatisk kaffemaskin, men den är faktiskt jättebra.

Åsa Wiklund Lång har aldrig varit med i SSU. Hon har inte haft politiskt aktiva föräldrar eller gått i demonstrationståg. Ända sedan gymnasietiden har hon jobbat med personer med utvecklingsstörning.

– Jag var ganska omedveten om hur en kommun fungerade, jag tror att jag är ganska vanlig där. Men jag tycker mycket och har lätt för att engagera mig där jag är.

Snabbt blev hon fackligt ombud på sin arbetsplats och sedan följde uppdrag som bland annat sektionsordförande för Kommunal och huvudskyddsombud.

– Det var jättespännande. Men till slut tröttnade jag väl lite på att bara gnälla på dem som bestämmer. Så då fick jag väl bli en av dem själv.

Under åren i början av 2000-talet fick hon snabbt allt fler och viktigare uppdrag för Socialdemokraterna. 2002 klev hon in i barn- och ungdomsnämnden för första gången och 2003–2005 var hon vice ordförande under Jens Leidermark. Det var några mycket tuffa år då mängder av nedläggningsförslag stöttes och blöttes. Förskolor, skolor, öppna förskolor och kväll- och nattomsorg lades ned. Föräldrar och elever protesterade högljutt.

– Jag stod bakom det vi gjorde då, vi var så illa tvungna eftersom vi tappade så många elever. Jag tror fortfarande att det var rätt att stänga skolorna i Grååsen och Häcklinge. Men det var oerhört svårt att sitta där i Grååsen med föräldrar som tyckte att vi raserade något som var bra.

Ibland när hon var ute på skolor eller förskolor fick hon frågan om hon hade egna barn. Det hade hon inte då, och därför hade hon inget att komma med, ansåg en del.

– Då kunde jag hålla tyst liksom. Jag blev oerhört ledsen och förvånad över sådana kommentarer. Speciellt eftersom det inte var självvalt. Jag har varit gift en gång tidigare och i det äktenskapet blev det inga barn. Det är lättare att prata om nu när jag har min lilla ögonsten Theodor.

Åsa Wiklund Lång är övertygad om att dramatiken som utspelade sig på 00-talet inte kommer att återupprepas. Visst kan det komma fler friskolor till stan, men då tror hon att politiker, tjänstemän och de kommunala skolorna står bättre rustade. Som ordförande i barn- och ungdomsnämnden vill hon motverka att debatten blir så hätsk och personfixerad som hon upplever att den varit då och då.

– Jag har en stor ambition att bli hela nämndens ordförande. Jag är ganska prestigelös, finns det andra som har bättre lösningar än mina egna är jag öppen för det. Jag har ett stort ansvar för att det läggs fram väl genomarbetade förslag och för att få med andra på noterna, säger hon.

Inställningen har hon med sig från sitt tidigare uppdrag som ordförande i det kommunägda bolaget Gavlefastigheter. I en bolagsstyrelse är det mer självklart att politiker från olika partier gemensamt ser till bolagets bästa, och står bakom de beslut som tas. I barn- och ungdomsnämnden röstar oppositionen relativt ofta emot förslag som läggs fram av tjänstemän och den socialdemokratiska ledningen.

– Jag hoppas kunna medverka till fler eniga beslut genom att bjuda in oppositionens gruppledare till dialog redan när förslag ska utformas.

26 januari har barn- och ungdomsnämnden sitt första möte med Åsa Wiklund Lång som ordförande. Hon ägnar just nu mycket tid åt att läsa in sig på nämndsärenden och olika styrningsdokument. Men den här eftermiddagen blir det inget mer jobb. Man och son kommer snart hem från arbete och förskola, det närmar sig middagstid.

– Får de bestämma gör vi pannkakor.

Mer läsning

Annons