Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill se ett tryggare Gävle

/

Rapporteringen om att antalet personrån ökar i Gävle har fått igång en motrörelse. Mot otryggheten. På Facebook finns sidan "Ett tryggare Gävle".

Annons

– En namninsamling på nätet ger inte så himla mycket. Vi måste göra något mer, säger Weronica Nilsson, administratör för sidan.

Weronika Nilsson vill inte bara skriva på en namnlista. Hon vill göra något. Att vuxna syns nattetid på stan tror hon kan vara en metod att få människor att känna sig tryggare. Och hon har fått Gävleborna med sig. Redan har ett tjugotal privatpersoner skrivit upp sig som intresserade av att nattvandra under helgnätterna i centrala Gävle via sidan.

Sidan har i skrivande stund 1 959 sympatisörer. Sidan startades i början av november av en man som inte bor i Gävle, men som hade läst om de många personrånen i Gävle. Sedan en vecka tillbaka är Gävlebon Weronica Nilsson administratör för sidan, och den som har fått i uppdrag att starta aktiviteter. Och aktiviteter kommer det att bli. Nästa helg kommer Weronica och hennes medadministratörer att stå på stortorget med namninsamlingen "Skriv på för ett tryggare Gävle".

– Vi önskar en dialog med polis, politiker och tjänstemän. En av punkterna vi kommer att kräva är mer upplysta gator. Men även att det satsas på de unga och på vuxnas synlighet bland de unga.

Anledningen till att Weronika engagerar sig i sidan är att hon har egna tonårsbarn, och sedan tidigare har hon lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar. Hon tror att en av orsakerna till de många överfallen och rånen under den senaste tiden kan vara att samhällsklimatet har blivit tuffare. Många unga är arbetslösa, de flesta personrånen begås också av just unga. Hon tror också att jakten på statusprylar kan vara en orsak till rånen.

– Kommunen måste göra något. Görs det ingenting nu så går det riktigt illa, säger hon.

Mer läsning

Annons