Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot om AD gav facket rekordbelopp från Stora

/

Skogsjätten Stora Enso har gått med på att ge facken en mycket stor summa pengar, antagligen flera hundra tusen kronor, för att slippa förhandlingar i Arbetsdomstolen, AD.
– Det är ett historiskt högt belopp, säger Matts Jutterström, förhandlingsombudsman på Pappers.

Annons

De tre facken Pappers, Unionen och Ledarna stämde företaget för brott mot Medbestämmandelagen, MBL, i samband med nedläggningen av massafabriken i Norrsundet.

På morgonen 25 oktober 2007 fick fack och anställda beskedet att fabriken med 325 anställda skulle läggas ned. Då var det verkliga beslutet redan fattat, menade facken.

De tre facken krävde vardera 1 miljon kronor i skadestånd.

Så mycket har Stora Enso inte gått med på att betala, konstaterar Matts Jutterström. Han får inte säga vad förlikningen innebär men medger att det är i närheten av de högsta beloppen som AD tidigare dömt ut i liknande fall.

Belopp på 50 000 till 100 000 kronor har varit vanliga och det högsta beloppet hittills –  300 000 kronor per fackförening – dömdes ut efter en fabriksnedläggning i mitten av 1980-talet.

Örjan Larsson, ordförande i Pappers avdelning i Norrsundet, tolkar förlikningen som att Stora Enso medger att man gjorde fel.

– De borde ha MBL:at i förväg. Men storleken på skadeståndet har inte så stor betydelse för min del, säger han.

– Hade Stora Enso skött det här korrekt från början så hade facken kanske haft något medbestämmande. Nu fanns ingen möjlighet, säger Matts Jutterström som hoppas att företaget ”håller sig i skinnet” i fortsättningen.

Tommy Möller, produktionschef i Norrsundet och Skutskär när beslutet togs och i dag ansvarig för avvecklingen, tycker att det är bra att man kunnat undvika förhandlingar i domstol.

– Jag har inga ytterligare kommentarer. Det är bra att vi kommit till ett avslut, säger han.

Anders Eklind

Mer läsning

Annons