Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotat sommarnöje i Norrsundet

/
  • Varför får vi inte spela minigolf i Norrsundet? Minigolfbanan vid kiosken är favoritplatsen på sommaren. Det tycker Linus Engblom, Joakim Wigren, Emil Jakobsson och Daniel Wigren. Tova Ljunggren, Elisabet Meüer och Annelie Holmgren förstår dem.

I Norrsundets centrum ligger minigolfbanan. Det har den gjort i sju år nu. Sommartid träffas många här för att gå en runda. Nu kräver kommunen ett bygglov för att banan ska få vara kvar.

– Det innebär att vi får packa ihop banorna och ställa in dem i ett förråd, säger Elisabet Meüer, NIF.

Annons

Det spelas för fullt i dag. Fritidsbarnen är här, och fröknarna Tova Ljunggren och Annelie Holmgren lovprisar golfbanan. Sommartid besöks minigolfen flitigt, bedyrar de.

Norrsundets IF äger banorna, och i samarbete med ortens kioskägare upplåter densamma mark och hjälper till med klubbutlåningen.

– Det finns ju inte så mycket fritidssysselsättning här så minigolfen är ett kärt ställe att gå till, menar Elisabet Meüer, ordförande i Norrsundets IF.

I sju år har allt rullat på utan problem, men nu kan det vara stopp.

Flyttade banorna

En dag kom Trafikverket på besiktning. Resultatet blev att de bedömde att fem av banorna stod för nära industrispåret, på deras mark. Spåret används någon enstaka gång per månad, enligt uppgift, och banorna är avgränsade med staket.

– Men, vi gjorde som de sade; flyttade banorna någon meter, berättar Elisabet Meüer. Om vi inte hade gjort det skulle industrispåret stängas av, och vi skulle få stå för kostnaderna.

Nya krav

Trafikverket godkände flytten, men i samma veva informerade tjänstemannen om att banorna ändå inte fick stå där utan bygglov.

– Ingen har någonsin sagt något om kravet på bygglov, men på Gävle kommuns Bygg och Miljökontor fick vi nu veta att det handlade om ett bygglov som ska sökas varje år, och som kostar 1 200 kronor varje gång. Vår årliga inkomst på golfen är cirka 1 000 kronor, säger Elisabet upprört.

Hon säger att kommunen beräknar att tolv banor är lika med ett 120 kvadratmeter stort hus. Samma bygglovskostnad, alltså.

Förbipasserande ortsbor är oerhört upprörda över kommunens sätt att bedöma saken.

– Det här är Gävle kommuns byråkrati när den är i högform, fnyser någon. När föreningarna själva tar initiativ till en sysselsättning för barn och ungdom, då ska de få böta till sin egen kommun.

Elisabet Meüer menar att det borde finnas olika förutsättningar för stad och landsbygd. Ibland kanske paragraferna inte stämmer med verkligheten. Men någon dispens kring detta finns inte, har hon fått till besked.

– Då återstår bara att köra banorna till förrådet. Vi har inte råd med något annat.

Linus Engblom, Joakim Wigren, Emil Jakobsson och Daniel Wigren, som alla är mitt uppe i en golfrunda, menar att det här är det bästa stället på somrarna.

Än så länge.

Mer läsning

Annons