Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotat vittne stod fast vid sina uppgifter

/

Hovrätten i Sundsvall fastställde i går alla domar i Svarte Jägaren-målet, sammanlagt 24 års fängelse för sex personer. Av domen framgår det att huvudvittne i rättegången utsattes för flera hot inför rättegången. Ett par minuter före ett förhör i domstolen ringde en person och sade att "nu ska du vittna det som är bra för dig". Trots det stod han fast vid sin berättelse.

Annons

Vittnet berättade att han själv erbjudits 24 000 kronor av Svarte Jägarens ägare för att bränna ned restaurangen, något som han sade nej till. Inför hovrätten kompletterade vittnet sin berättelse med att ägarna hade gått med honom utan för restaurangen och pekat ut vilket fönster han skulle kasta in brandbomben genom, och mätt upp flyktvägen genom att stega upp avståndet.

Inför hovrätten i Sundsvall framträdde en av de Gävlepoliser som deltagit i utredningen. Han berättade att vittnet tidigt sagt att han kände att han måste berätta om detta, trots att han var rädd - inte för restaurangägarna, utan för en av deras bekanta. Ett par minuter före vittnets framträdande inför tingsrätten ringde hans mobiltelefon. Det var personen har var rädd för som sa: Nu ska du vittna det som är bra för dig".

Trots hotet genomförde han sitt vittnesmål både i tingsrätt och hovrätt. Tillsammans med flera andra indirekta utpekanden av ägarna som de ansvariga bakom branden räckte det för fällande domar mot ägarna.

Polisen startade en förundersökning om övergrepp i rättssak mot personen som misstänks vara den som ringde. Han greps, och polisen gjorde husrannsakan i hans bostad. Man fann inga bevis och han släpptes.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand ville igår inte kommentera i vilket läge den polisutredningen befinner sig i just nu.

Hovrättsdomen är han mycket nöjd med. Den gick helt på samma linje som Gävle tingsrätt, och ändrade vare sig på fängelsestraffen eller skadeståndsskyldigheten för någon av de dömda.

– Det viktigaste är att även restaurangägarna blev dömda, och inte bara deras medhjälpare, säger han.

Annons