Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudfläckar kollades på löpande band

/
  • I går fick omkring 80 personer sina hudfläckar kontrollerade på Gävle sjukhus hudklinik. Sjuksköterskan Els Mari Sällberg och hudläkaren Mattias Karlqvist befriade Åke Söderman från ett irriterande födelsemärke. Märket skickades på analys, för säkerhets skull.
  • LETAR TECKEN. Hudläkaren Mattias Karlqvist studerar ett födelsemärke med förstoringsglas. Han gjorde omkring 40 tiominutersundersökningar i går. Löpandebandkontrollen av hudfläckar på Gävle sjukhus hudklinik var en del av den europeiska Euromelanoma Day, som har syftet att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer.
  • FÖR SÄKERHETS SKULL. Hudläkaren Mattias Karlqvist på Gävle sjukhus tittar och känner på ett födelsemärke som Åke Söderman tycker har blivit större. En inflammerad åldersförändring tror läkaren, men märket skärs ändå bort och skickas på analys.
  • Hudläkaren Mattias Karlqvist på Gävle sjukhus gjorde omkring 40 tiominutersundersökningar i går. Löpandebandkontrollen av hudfläckar var en del av den europeiska Euromelanoma Day, som har syftet att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer.

I går kollades födelsemärken och hudförändringar på löpande band på hudkliniken på Gävle sjukhus, och på mängder av platser i hela Europa. Euromelanoma Day är till för att tidigt upptäcka hudcancer.
– Man får en påminnelse om att ta tag i saken när de ordnar en speciell dag och annonserar i tidningarna, säger Åke Söderman från Sandviken, som blev av med ett födelsemärke i går.

Annons

Kvart i nio slår Åke och Irmeli Söderman sig ner på varsin stol i väntrummet på hudkliniken. De är bland de 80 som passat på att boka en undersökning just den här dagen som kallas Euromelanoma Day. De börjar fylla i varsitt papper med uppgifter om tidigare hudförändringar, hudcancer i släkten och så vidare.

– Jag ska kolla en prick jag har på benet som jag tycker har blivit lite större, berättar Åke Söderman.

Irmeli Söderman har tidigare tagit bort ett märke och tycker att hon nu har fått ett nytt som liknar det gamla.

– Det var cellförändringar då, så det är nog bra om de kollar det nya också, säger hon.

Hon funderar lite över det där med solande.

– Det verkar gå i vågor. Ett tag var det lite töntigt med solarium, men nu verkar det vanligare igen att unga solar, säger hon.

Sjuksköterskan Els Mari Sällberg kallar in Åke i ett undersökningsrum. Vi får följa med.

Hudläkaren Mattias Karlqvist ställer några frågor, böjer sig över britsen och tittar med lampa och förstoringsglas på det knappt centimeterstora utbuktande födelsemärket på framsidan av Åkes vad.

– Kliar det? Det ser lite rött och irriterat ut. Jag skulle tro att det här är en godartad förändring. Men vi kan ta bort den och skicka den på undersökning, säger Mattias Karlqvist.

Åke Söderman blir lite darrig, sprutor och knivar har tidigare fått honom att svimma. Han lutar sig tillbaka, sluter ögonen. En minut sedan ligger födelsemärket i formalin i en plastburk, märkt med personnummer.

– Du får brevsvar om en månad ungefär. Misstänker vi att något kan vara malignt melanom eller så kan vi be om ett snabbare svar. Men det här såg ut som en inflammerad åldersförändring, säger läkaren.

Dags för nästa patient.

Mer läsning

Annons