Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals nya friskoleplatser till Gävle?

/

Hästgymnasiets ägare storsatsar i Gävle.
Lärande i Östergötland AB ansöker om att få starta förskoleklass och grundskola, som fullt utbyggd ska inrymma 480 elever.
Dessutom vill bolaget utöka det nuvarande gymnasiet med 13 inriktningar.

Annons

Hästgymnasiet, som döpts om till Realgymnasiet, räds varken vikande elevunderlag eller konkurrens.

Under de senaste år har barn- och ungdomsnämnden i Gävle fattat beslut om att lägga ner fem grundskolor på grund av ett minskat elevantal. Men det avskräcker inte Jan Vikström, som äger Lärande i Östergötland.

– Vi har alla möjligheter att attrahera föräldrar och elever. Det handlar om att visa att skolan är bra, säger han.

Den nya friskolan ska sträcka sig från förskoleklass upp till och med årskurs nio. Starten ska ske i augusti 2010 och fullt utbyggd beräknas skolan ha 480 elever.

– Planen är att ta emot elever till och med årskurs sju i början och utöka med årskurserna åtta och nio under de följande två åren, säger Jan Vikström.

Skolans profil ska inriktas mot modern teknik, hälsa och det man kallar "entreprenöriellt lärande.

– Det handlar om att använda ett undersökande arbetssätt, att vara aktiv som elev och utgå från egna idéer och tankar, säger Jan Vikström.

Detta tillämpas också på Realgymnasiet, som i dag erbjuder utbildning i hästhållning samt natur- och upplevelseturism. Nu är det tänkt att inriktningarna och antalet platser även på gymnasienivå ska ökas markant. Liksom Thoréngruppen, som Arbetarbladet berättade om i går, har Lärande i Östergötland planer på lärlingsbaserade utbildningar.

Tio av de nya programmen är praktiska, ska ha små klasser och en stor del av undervisningen förlagd till arbetsplatser. Dit hör:

* Bygg

* El

* Energi

* Industri

* Fordon

* Hantverk

* Handel

* Omvårdnad

* Hotell- och restaurang

* Naturbruk

Hantverksprogrammet ska i sin tur få en särskild inriktning mot hundvård och hantverksprogrammet mot stylist. Bolaget söker dessutom återigen om att få starta programmet Praktisk handel. Detta sa Skolinspektionen nej till i fjol.

Även nu blir det myndigheten som efter yttrande från kommunen avgör vilka program och inriktningar som ska ha rätt till bidrag. Om Lärande i Östergötland skulle få ja på alla punkter kan det innebära att bolaget utökar från dagens 45 gymnasieplatser i Gävle till mellan 450 och 500.

– Men det vore långsökt, säger Jan Vikström.

 

Mer läsning

Annons